Voor jou gelezen op De Standaard

Waarom hebben alle judoka’s bloemkooloren?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Wie al naar het judo gekeken heeft op de Olympische Spelen in Rio, is het ongetwijfeld al opgevallen. Een groot deel van de deelnemers heeft zogenaamde ‘bloemkooloren’. Daar is een wetenschappelijke verklaring voor.

Een bloemkooloor, ook wel schrompeloor of bokseroor genoemd, ziet er door beschadiging van het kraakbeen uit als een bloemkool. Het fenomeen komt vaak voor bij sporten als rugby en verschillende vechtsporten, waarbij de oren veel en harde klappen te verwerken krijgen.

Die wrijving veroorzaakt bloedingen in het kraakbeen, waardoor het kraakbeen uiteindelijk verdwijnt. Daardoor gaat het oor dan verschrompelen.


Ter preventie kunnen de judoka’s beschermend materiaal dragen tijdens de training, maar in competitie is dat niet toegestaan. Omdat de beschermende helmen rond het hoofd gaan, is er een risico op wurging.

Behandeling
Als het oor meteen na de klap wordt afgedekt met ijs, vermindert de kans op zwelling. Een correcte behandeling houdt echter in om het oor uit te zuigen met een steriele naald en zo het overtollige bloed te verwijderen. Eens je een bloemkooloor hebt, kan alleen plastische chirurgie nog helpen.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160809_02418014


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram