Wat zijn de meest voorkomende knieblessures?

In dit artikel
Wat zijn de meest voorkomende knieblessures?

dossier

Kniepijn komt erg vaak voor. Het kniegewricht wordt nu eenmaal veel belast en is daardoor erg gevoelig voor blessures. Sportactiviteiten zijn een risicofactor, maar ook dagdagelijkse activiteiten kunnen dit soort blessure uitlokken. Bij een ernstig knieletsel zwelt de knie binnen enkele uren op. In dat geval kan je beter een arts raadplegen voor een juiste diagnose.

Anatomie

Getty_knie_sport_blessure_2022.jpg

© Getty Images

Het kniegewricht wordt gevormd door drie botten en kan buigen, strekken en er zijn draaiingen mogelijk. De botten zijn het dijbeen, het scheenbeen en de knieschijf. Op de plaats waar de botten elkaar raken, zijn ze bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is een veerkrachtig weefsel, maar gevoelig voor beschadiging. Tussen dijbeen en scheenbeen zitten nog twee halve maantjes van kraakbeen, de buiten- en de binnenmeniscus. Zij werken als schokbrekers en verbeteren het contact tussen dijbeen en scheenbeen. De botten worden op hun plaats gehouden door het gewrichtskapsel. Dit kapsel is op een aantal plaatsen versterkt met gewrichtsbanden. Binnenin de knie zitten twee heel belangrijke banden. Dit zijn de achterste en de voorste kruisband. De kruisbanden zorgen ervoor dat in elke stand van de knie, het onder en het bovenbeen op de juiste plaats ten opzichte van elkaar blijven. De banden en de meniscussen zorgen ervoor dat de bewegingen van de knie binnen bepaalde grenzen blijven. Dit doen zij samen met de omgevende spieren. Deze samenwerking maakt dat je bij het sporten niet steeds door de knieën zwikt. Een goede werking van de spieren is onmisbaar.

Soorten knieblessures

Jumpersknee.
De jumpersknee of springersknie ontstaat door overbelasting van je kniepees. Deze blessure komt vooral voor bij sporten waarin je snelle, korte bewegingen moet maken of waarbij je veel springt, zoals bij handbal, basketbal of volleybal. Door het trainen van de quadriceps en het aanleren van een goede springtechniek kan je de kans op een dergelijke blessure sterk verkleinen.

Verrekte of gescheurde kruisbanden.
Dit soort blessure komt vooral voor bij sporten waarbij je plotse of draaiende bewegingen maakt, zoals bij tennis, voetbal of volleybal. De kruisband is een van de kniebanden die het gewricht ondersteunen. Door een bruuske beweging kan het onderbeen zijwaarts naar buiten geforceerd worden, waardoor meestal de bovenste aanhechting van het ligament schade oploopt. Na de blessure voel je pijn, je knie zwelt op en is nog moeilijk te bewegen.

Lees ook: Knieblessure: hoe herstel je van een gescheurde voorste kruisband?

Meniscusletsel.
Ook een meniscusletsel is het gevolg van een plotse draaiende beweging. De meniscus zorgt normaal gezien voor stabiliteit in je knie en bescherming van het kniekraakbeen. Bij een plotse krachtige beweging kan het meniscusweefsel scheuren. Een meniscusletsel kan pijnlijk zijn, maar soms heb je er helemaal geen last van. Wel kan de knie licht opzwellen.

Verplaatste knieschijf (patellaluxatie).
Dit treedt meestal op tijdens activiteiten waarbij je knieën gebogen zijn. Als je bijvoorbeeld plots van richting verandert tijdens een wandeling, kan je de knieschijf zwaar belasten en knieschijfdislocatie oplopen. De knieschijf verplaatst zich naar de buitenkant van de knie toe, maar komt doorgaans weer op de juiste plaats. Als dit vaak gebeurt, is er misschien sprake van een te grote elasticiteit van de bindweefselbanden rondom je knie.

Lopersknie.
Een lopersknie is een is een overbelastingsblessure die veel voorkomt bij hardlopers, wielrenners en wandelaars. De buitenzijde van de knie voelt pijnlijk aan. In het beginstadium treedt de pijn pas op na een bepaalde afstand. Hij gaat weer weg van zodra je rust neemt. Als de blessure ernstig is, duikt de pijn sneller op en houdt hij ook langer aan. Je kan de training dan beter aanpassen of tijdelijk onderbreken.

Patellofemoraal pijnsyndroom.
Dit syndroom beschrijft een complex beeld van pijnklachten rondom de knieschijf. De klachten treden op bij activiteiten zoals (trap)lopen, fietsen en hurken, maar ook bij zitten met gebogen knieën. Ze kunnen acuut of geleidelijk ontstaan en doen zich meestal voor tussen de leeftijd van 20 en 35 jaar. Bij rust en bij het strekken van de benen, trekt de pijn weg. Ter preventie van dit syndroom is het belangrijk om een training rustig om te bouwen en de knie niet te veel te belasten.

Lees ook: Theaterpijn of knieschijfpijn: hoe ontstaat chondromalacie van de knieschijf? (patellofemoraal pijnsyndroom)

Lees ook: Hoe wordt het patellofemoraal pijnsyndroom behandeld?

Knieblessures voorkomen

Je kan een aantal dingen doen om een knieletsel te voorkomen of het risico gevoelig te verkleinen.

  • Draag kwalitatieve sportschoenen met dempende werking die je voeten voldoende ondersteunen.
  • Bouw je trainingen langzaam op. Verleng je trainingsduur niet met meer dan 10 procent per training.
  • Train niet als je vermoeid bent. De kans op blessures is dan groter, omdat je spierkracht en coördinatie afnemen.
  • Las een warming-up en cooling-down in voor en na de training, zodat je spieren goed voorbereid zijn op de training en nadien tot rust kunnen komen.
  • Versterk de spieren rond je knieën met specifieke oefeningen. Zo kunnen ze beter schokken of bruuske bewegingen opvangen.

Lees ook: Rekoefeningen: Waarom dagelijks stretchen goed voor je is

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.sportzorg.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram