Knieblessure: hoe herstel je van een gescheurde voorste kruisband?

In dit artikel
Knieblessure: hoe herstel je van een gescheurde voorste kruisband?

dossier Een voorste kruisband scheurt meestal op het moment waarbij een sporter plots van richting verandert. Opvallende symptomen zijn de 'krak' op het moment van de draaibeweging, hevige pijn en de zwelling die binnen enkele uren opduikt. Hoe ziet het herstel eruit? 

Lees ook: Wat zijn de meest voorkomende knieblessures?

Behandeling

Getty_knie_kruisband_scheur_2022.jpg

©Getty Images

Een gescheurde voorste kruisband zal nooit meer vastgroeien. De banddelen verschrompelen en na een aantal weken zijn ze verdwenen. Dit betekent dus dat de kruisband voortaan zal ontbreken en de knie speling zal overhouden, soms zelfs in die mate dat je steeds door de knie zwikt bij sport of zelfs in het dagelijks leven. De speling kan in 80% van de gevallen opgevangen worden door de spieren rond de knie. Deze moeten wel extra getraind worden, eventueel onder begeleiding van een kinesist. Na 6 tot 10 weken kan men zich weer in het dagelijks leven redden. 

Knie-operatie

Het lukt helaas niet iedereen om via deze weg weer tot het oude sportniveau te komen. Er zijn dan verschillende overwegingen mogelijk, of stoppen met de voorheen beoefende sport of een minder kniebelastende sport gaan doen (bijvoorbeeld roeien, zwemmen, fietsen). Een andere mogelijkheid is een operatie. Hierbij wordt een nieuwe kruisband in de knie gemaakt. Hiervoor wordt vaak een stuk van de eigen kniepees gebruikt. Het is echter een grote ingreep met enige dagen ziekenhuisverblijf. Na een aantal weken kan de intensieve revalidatie o.l.v. een kinesist beginnen. Van de operatie tot de eerste sportwedstrijd moet je wel gemiddeld op een jaar herstel rekenen.

Raadpleeg je arts (orthopedisch chirurg of sportarts) om de juiste behandeling te bepalen. Zaken die meespelen in de beslissing zijn leeftijd, ambitie, niveau, aard van de blessure, beroep, motivatie voor revalidatie en andere. 

Voorkomen

Het is uiteraard belangrijk om de voorste kruisband scheuring zoveel mogelijk te voorkomen. Een goede techniek staat bovenaan de lijst van preventieve maatregelen.

  • Pas op wanneer je traint op een hoger of lager niveau dan je gewend bent.
  • Wees extra waakzaam aan het einde van een training, wanneer je al wat vermoeid bent.
  • Een goede warming up zorgt onder andere voor een betere coördinatie van de spieren en voorkomt blessures.

Als je een knieblessure oploopt, laat dan door een deskundige vaststellen wat er aan de hand is. Laat de blessure niet verergeren en revalideer goed voordat je opnieuw gaat trainen. 


Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram