Workout: afvallen met touwspringen

dossier

Is een springtouw kinderspeelgoed? Niets van. Touwspringen is een toegankelijke en effectieve oefening die veel voordelen voor de gezondheid biedt, waardoor het een uitstekende aanvulling is op elke fitnessroutine. 

Lees ook: Tips voor wie start met joggen

De 4 grote voordelen van touwspringen

Getty_touwspringen_2024.jpg

© Getty Images

  1. Touwspringen activeert verschillende spiergroepen tegelijk. Vooral de kuitspieren, quads en hamstrings worden getraind, maar ook de schouders, armen en de core worden erbij betrokken, wat het een workout maakt voor het hele lichaam. 
  2. Daarnaast heeft touwspringen ook een positief effect op je uithoudingsvermogen, longcapaciteit en cardiovasculaire gezondheid. Het is efficiënte vorm van cardio die kan concurreren met andere vormen zoals joggen of fietsen. 
  3. Timing en precisie spelen een belangrijke rol bij touwspringen, en dat komt je coördinatie en behendigheid ten goede. 
  4. Dat een springtouw bijna overal kan gebruikt worden, zowel binnen als buiten, is een extra pluspunt. 

Lees ook: Hoe kan je snel vermageren aan je buik?

Calorieverbruik: afvallen met touwspringen

Touwspringen is een effectieve workout om af te vallen. Je verbrandt er een aanzienlijke hoeveelheid calorieën mee, wat kan helpen bij het creëren van het calorietekort dat nodig is om af te vallen. Zo verbruik je ongeveer 200 calorieën in slechts twee sessies van tien minuten. Touwspringen verbrandt trouwens niet alleen vet, maar traint ook je spieren. En hoe meer spiermassa, hoe meer energie het lichaam nodig heeft en hoe meer calorieën je zal verbruiken in rustperiodes. 

Uit studies blijkt dat consequent touwspringen gedurende een periode van bijvoorbeeld zes weken kan leiden tot een daling van de Body Mass Index (BMI), wat de effectiviteit voor gewichtsverlies aantoont.

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

Touwspringen of hardlopen?

Of je best kiest voor hardlopen of touwtspringen, hangt af van je fitnessdoelen, fysieke conditie en voorkeuren. Beide vormen van lichaamsbeweging bieden aanzienlijke gezondheidsvoordelen. Nog enkele factoren die een rol kunnen spelen in je keuze:

  • Cardiovasculaire gezondheid: Zowel hardlopen als touwtje springen verbeteren de cardiovasculaire conditie aanzienlijk. Ze helpen allebei bij het verbranden van lichaamsvet en bevorderen allebei de gezondheid van het hart. 
  • Calorieverbranding: Touwspringen kan potentieel meer calorieën per minuut verbranden in vergelijking met hardlopen, waardoor het een uitstekende keuze is voor degenen die efficiënter willen afvallen of een gezond gewicht willen behouden. 
  • Spieren: Bij springtouwoefeningen worden meer spiergroepen tegelijk betrokken dan bij hardlopen, waaronder niet alleen het onderlichaam maar ook de spieren van het bovenlichaam zoals armen en schouders, wat de algehele lichaamskracht en coördinatie verbetert.
  • Botgezondheid en impact: Hardlopen kan zwaarder zijn voor de gewrichten in vergelijking met touwspringen. Touwspringen wordt als minder belastend beschouwd en is dus meer geschikt voor mensen die last hebben van hun gewrichten of blessures.

Lees ook: Cardio- of krachttraining: wat is beter om af te vallen?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram