Wanneer is je Body Mass Index (BMI) te hoog?

nieuws

Zwaarlijvigheid is vaak de oorzaak van hart- en vaatziekten, suikerziekte en zelfs bepaalde kankers. Een gewichtsverlies van 10% levert gemiddeld een vermindering van de totale mortaliteit met 20%, een daling van de mortaliteit door diabetes met 30 % en een daling van de mortaliteit door kanker met 40%.


De Body Mass Index (BMI) is een goede indicator om te controleren of het goed zit met het gewicht of niet. Aan de hand van de Body Mass Index kan men de vetmassa in het lichaam schatten op basis van het lichaamsgewicht en de lengte.

Lees ook: Waarom je niet je BMI maar je ABSI moet berekenen


BMI = lichaamsgewicht (kg) / (lengte (m) x lengte (m))

of: lichaamsgewicht (kg)
__________________
(lengte (m) x lengte (m))

Ondergewicht --> < 18,5
Normaal gewicht gewicht --> 18,5 – 24,9
Overgewicht --> 25 – 29,9
Obesitas --> > 30

De BMI-formule geldt voor iedereen tussen 18 en 65 jaar – dus niet voor kinderen - en ook niet voor zwangere vrouwen.

Bij overgewicht (een BMI tussen 25-29,9) of een middelomtrek boven 88 cm voor vrouwen en 102 cm voor mannen, wordt aangeraden om op je gewicht te letten en zeker niet meer aan te komen. Wanneer je ook een verhoogd risico op een hart-of vaataandoening hebt (een verhoogde bloeddruk, een te hoog LDL-cholesterol en/of te laag HDL-cholesterol, hartziekten in de familie), wanneer je lijdt aan diabetes of wanneer je ouder bent dan 45 jaar voor mannen of 55 jaar voor vrouwen, dan zal je arts je waarschijnlijk aanraden om te vermageren.

Bij obesitas (BMI boven 30) of een middelomtrek boven 88 cm voor vrouwen en 102 cm voor mannen en andere risicofactoren (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, enz.), is het ten zeerste aanbevolen om minstens 10% af te vallen. Bij een BMI boven 40 of boven 35 met andere risicofactoren, zal eventueel een operatie (bijvoorbeeld een maagband of een maagverkleining) aangeraden worden.


Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram