Tips voor wie start met joggen

123-sport-lopen-jogging-7-181.jpg

dossier

Duursporten zijn een aanrader als je jouw conditie op peil wilt houden of wat wilt afvallen. Joggen heeft als voordeel dat het gratis is en dat het altijd en overal kan beoefend worden. Om blessures te vermijden, zijn er wel enkele zaken waarmee je best rekening houdt.

Lees ook: Is de hartslagmeter van je sporthorloge betrouwbaar?

  • Wissel in het begin af tussen wandelen en lopen en verhoog geleidelijk aan het aantal minuten dat je loopt. Probeer nu en dan de loopafstand een klein beetje te verlengen.
  • Loop in een rustig tempo zodat je kan blijven praten zonder buiten adem te zijn. Spreek eventueel af met een loopmaatje zodat jullie elkaar kunnen motiveren, maar let er wel op dat je trainingspartner hetzelfde tempo als jou aanhoudt, zodat je niet te snel gaat lopen. 
  • Kies vooral in het begin voor een niet-verharde ondergrond zoals hard zand, gras of bosgrond. Asfalt en beton zijn minder aan te raden maar toch beter dan een te zachte en oneffen grond.

Lees ook: Wat is beter: wandelen of lopen?

  • Voorkom letsels door de spieren op te warmen vooraleer je begint te joggen. Begin daarom met enkele minuten stevig doorwandelen.
  • Beëindig elke training met een afkoelingsperiode (5 à 10 minuten wandelen) en stretchoefeningen. Trek om de beurt je linker- en rechtervoet tegen het zitvlak en hou telkens een paar tellen vast. Trek daarna om beurten de linker- en rechterknie tegen de buik en hou telkens een paar tellen vast. Zet de linkervoet achteruit en buig door de knie, hou een paar tellen vast en wissel van been.
  • Gebruik altijd goede loopschoenen. Zo vermijd je blessures. De schokdemping onder de hielen moet extra dik zijn. Pas beide schoenen met de sokken die je normaal draagt bij het joggen. De achterzijde van de schoen moet goed aansluiten, maar de voorkant moet voldoende ruimte laten. Laat je voor de maat bijstaan door een kenner.

Lees ook: Jogging: hoe vermijd je blaren?

  • Oefen drie keer per week, bij voorkeur dertig minuten. Dat is voldoende om de conditie op peil te houden en is beter dan één keer in de week een langere periode te joggen.

Let wel: Wie ouder is dan 40 jaar, lang niet aan sport heeft gedaan of last heeft van chronische gezondheidsproblemen, raadpleegt best eerst de huisarts. Voor mensen met ernstig overgewicht of met kwetsbare gewrichten kan wandelen een alternatief zijn.

Lees ook: 10 voedingstips voor beginnende recreatieve sporters

Bronnen:
https://www.prevention.com
https://www.sport.vlaanderen

Lees ook: De lopersknie: symptomen, oorzaak, diagnose en behandeling


Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram