Jogging: hoe vermijd je blaren?

Laatst bijgewerkt: november 2020
123-jogging-lopen-benen-170-7.jpg

nieuws Jogging is aan een ware opmars bezig. Het is een prima manier om je hart en je immuunsysteem te versterken, je slechte cholesterol te verminderen en je botdensiteit te verhogen. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille en dat zijn die vervelende blaren die komen opduiken...
Dit zijn alvast enkele tips om ze te voorkomen.

Een blaar ontstaat als gevolg van wrijvingen van de voet tegen de schoen. En die kleine huidblaasjes die met vocht gevuld zijn, kunnen zeer pijnlijk zijn. Zozeer zelfs dat je genoodzaakt bent om het lopen meteen stop te zetten en dat ze ongemak geven bij het stappen.

Wat er wordt aanbevolen

- Draag loopschoenen in de juiste maat, en dat is een halve tot één maat meer dan je gewone stapschoenen, want je voeten zwellen tijdens het lopen. In principe moet er een goede cm plaats zijn tussen de top van je grote teen en de top van de schoen.

- Kies voor sokken die gemaakt zijn van synthetische vezels, een materie die ademt. Ze laten toe dat het vocht (overtollig zweet) rond de voeten wordt afgevoerd. Ze moeten wel strak rond de voet passen zodat ze niet kunnen bewegen en er geen wrijving kan ontstaan.

- Koop sokken zonder naden en met een glad geweven oppervlak (geen opgestikte dessins, groeven of ribbels...).

- Als je altijd op dezelfde plaats blaren krijgt, dan kan je die zones beschermen met een hydrocolloïd verband. Zitten de blaren tussen je tenen dan kan je teenscheiders in silicone gebruiken.

- Wrijf voor je gaat joggen je voeten dagelijks in met een vochtinbrengende crème en een antifriction crème.


auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram