Epidurale infiltratie bij rugpijn: werking en bijwerkingen
In dit artikel
Epidurale infiltratie bij rugpijn: werking en bijwerkingen
dossier
Wanneer de tussenwervelschijven in onze wervelkolom beschadigd raken als gevolg van een trauma of door natuurlijke slijtage, kan onze zenuwwortel (of ruggenmerg) in de verdrukking komen en neuralgie veroorzaken (scherpe, uitstralende pijn gelokaliseerd op de zenuw). Deze zenuwpijnen kunnen worden behandeld met een transforaminale epidurale infiltratie, dat is een inspuiting met een lokaal verdovingsmiddel en een ontstekingsremmer (cortisone) in de epidurale ruimte vlakbij de pijnlijke zenuw. Vaak is na enkele weken nog een tweede of zelfs derde infiltratie nodig om de pijn onder controle te krijgen.
Lees ook: 7 gouden regels bij lage rugpijn
Wanneer is een epidurale lumbale infiltratie nodig?
De meest voorkomende aandoeningen die men behandelt met infiltraties zijn:
- Rugpijn
- Degeneratieve aandoeningen van de wervelkolom (slijtage)
- Hernia (prolaps) of uitstulping (protrusie)
- Facetsyndroom
- Lumbo-ischialgie
- Spinale stenose
- Blokkades van het sacro-iliacale gewricht
Lees ook: Wat is dry needling en (wanneer) werkt het?
Verloop procedure: hoe werkt een epidurale infiltratie?
Je hoeft niet nuchter te zijn voor een infiltratie. Op de behandelingstafel neem je een bepaalde houding aan, afhankelijk van welke regio geïnjecteerd wordt. Is er een infiltratie ter hoogte van je onderrug nodig, dan plaatst men een kussen onder buik om je wervelkolom minder hol te maken.
Eerst wordt je huid ontsmet. De arts zal daarna met het röntgentoestel de exacte plaats van de inspuiting zoeken. Hij dient ook contrastmiddel toe om de positie van de naald te controleren. Dan volgt de plaatstelijke verdoving van de huid en kan de arts de naald in de epidurale ruimte brengen. Ten slotte injecteert de arts een snelwerkende, lokale verdoving en corticosteroïden. Daardoor kan je lichte pijn voelen in het gebied in kwestie.
De hele procedure duurt een tiental minuten. Na de behandeling blijf je nog een half uurtje liggen en zal men geregeld je bloeddruk en pols controleren. Je rug kan de eerste dagen wat pijnlijk aanvoelen. Vanaf de derde dag neemt de pijn geleidelijk af.
Lees ook: Wat kan je doen tegen chronische pijn?
Hoelang duurt het voordat een epidurale infiltratie effect heeft?
Je hebt een lumbale injectie gehad en je rug doet nog steeds pijn? Dat is normaal. Tijdens de eerste uren of zelfs de eerste dagen na de infiltratie kan de pijn tijdelijk toenemen. Maar dit gevoel neemt geleidelijk af vanaf de derde dag. In sommige gevallen moet je tot een week wachten voordat je de effecten van de infiltratie voelt.
Hoelang duurt het effect van een epidurale infiltratie?
Epidurale infiltratie verlicht rugpijn gedurende een periode die varieert afhankelijk van de patiënt en de ernst van de aandoening. Gemiddeld kan het effect enkele weken tot enkele maanden aanhouden, meestal tot ongeveer 3 maanden. Voor sommigen is de verlichting tijdelijk en verdwijnt het effect snel, terwijl het voor anderen langer kan duren, vooral als de oorspronkelijke ontsteking goed gericht was en de behandeling gecombineerd werd met andere maatregelen zoals fysiotherapie.
De meeste specialisten beperken lumbale infiltraties tot ongeveer 3 injecties per jaar, met een tussenpauze van minstens 3 tot 6 maanden. Deze limiet wordt gesteld om mogelijke bijwerkingen van corticosteroïden te voorkomen, zoals verzwakking van bot- of kraakbeenweefsel.
Lees ook: Rugpijn: artrose van de wervelkolom
Risico’s en bijwerkingen epidurale infiltratie
Hoewel de behandeling zeer veilig is, kunnen er uitzonderlijk complicaties optreden.
- Er bestaat een kleine kans op bloeding, infectie, zenuwbeschadiging en pijn door de prik zelf.
- Soms raakt de arts tijdens de behandeling een klein bloedvat, waardoor een lichte bloeding kan optreden. Dit vormt enkel een probleem als je op het moment van de behandeling bloedverdunners neemt.
- Heel soms kunnen corticosteroïden spierzwakte, hoofdpijn, tijdelijke gewichtstoename of een ontregeling van diabetes veroorzaken.
- Bij aanhoudende hoofdpijn (vooral bij het rechtkomen van liggende naar zittende houding) neem je het best contact op met je huisarts. Deze hoofdpijn komt echter in minder dan 1 procent van de gevallen voor.
- Door het plaatselijke verdovingsmiddel kan je bloeddruk dalen.
- Het is mogelijk dat je allergisch reageert op zowel de corticosteroïden als het verdovingsmiddel. Als je in het verleden al een dergelijke allergische reactie had, verwittig dan zeker de arts voor de start van de behandeling.
Lees ook: Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS): elektrische impulsen voor pijnverlichting
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist