Rugpijn: artrose van de wervelkolom

In dit artikel
Rugpijn: artrose van de wervelkolom

dossier

Artrose wordt in de volksmond ook ‘slijtage’ genoemd. Het gaat in feite om aantasting van het kraakbeen: het gladde, elastische weefsel dat gewrichten beschermt en zorgt voor de smering die nodig is voor een normale gewrichtsfunctie. Artrose kan ook de wervelkolom aantasten, waardoor zich pijn en stijfheid kunnen ontwikkelen. Die symptomen worden erger met de tijd maar er zijn enkele behandelingsopties om klachten zoveel mogelijk onder controle te houden. 

Lees ook: Wat is artrose of osteoartritis?

Wat is artrose van de wervelkolom?

Getty_artrose_wervelkolom_2023.jpg

© Getty Images

Artrose van de wervelkolom tast specifiek de facetgewrichten aan, het kraakbeen tussen de botten waaruit de wervelkolom bestaat, en de ligamenten in de wervelkolom. Naarmate je ouder wordt, kan het kraakbeen van de facetgewrichten langzaam afslijten. Je tussenwervelschijven bestaan voornamelijk uit water. Deze schijven kunnen uitdrogen in de loop der jaren. Hierdoor kunnen de schijven in je wervelkolom vernauwen en meer druk uitoefenen op de facetgewrichten.

Het is een aandoening die kan optreden als je ouder wordt maar het is er geen direct gevolg van. Er zijn wel verschillende risicofactoren zoals erfelijkheid, eerder letsel, langdurige overbelasting van je wervelkolom en zwaarlijvigheid.

Lees ook: Lage rugpijn: mogelijke oorzaken en wat kan je doen?

Wat zijn de symptomen?

Dominante klachten bij artrose van de wervelkolom zijn pijn en stijfheid. In een vroege fase zullen de symptomen nog afnemen bij rust maar na verloop van tijd zullen de pijn en stijfheid aanhouden. Mogelijke klachten die je kan ondervinden:

  • Lage rugpijn die komt en gaat
  • In de ochtend stijfheid in de wervelkolom die overdag beter wordt en afneemt bij beweging
  • Pijn die erger wordt bij staan en lopen, en beter wordt bij zitten of liggen
  • Lage rugpijn die zich uitbreidt naar de billen, dijen en bekken
  • Zwakte in de benen of armen, tintelingen in de benen
  • Nekpijn en stijfheid van de nek
  • Beperkte mobiliteit van de wervelkolom en moeite met bukken, lopen en dagelijkse activiteiten zoals aankleden

Lees ook: Artrose: symptomen en diagnose

Hoe wordt het behandeld?

Genezing is niet mogelijk bij artrose in de wervelkolom, maar er zijn verschillende behandelmogelijkheden om de aandoening onder controle te houden.

  • Medicatie: pijnklachten kan je verlichten met pijnstillers (bij voorkeur paracetamol) en eventueel niet-steroïdale ontstekingsremmers.
  • Fysiotherapie: met een specifiek oefenprogramma kan je pijn verminderen en mobiliteit verbeteren.
  • Operatie: meestal zal men artrose aan de wervelkolom niet opereren. Maar als de symptomen problemen geven aan de blaas- of darmfunctie of aan het zenuwstelsel, dan zal men mogelijks wel kiezen voor een operatie.

Lees ook: Artrose: behandeling in België

Lees ook: 9 weetjes over artrose

Bronnen:
https://www.arthritis.org
https://www.hetrugcentrum.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram