Soorten rugpijn (4): Artrose van de wervelkolom

In dit artikel
Soorten rugpijn (4): Artrose van de wervelkolom

dossier Rug- en nekklachten komen heel veel voor en hebben veel verschillende oorzaken. Doordat deze problematiek zo uitgebreid is zijn er 9 verschillende dossiers over. Hieronder kan je naar het 1e (begin)dossier. Daarin onderaan kan je naar de andere 8 dossiers doorklikken.

Lees ook: Soorten rugpijn (1) : Aspecifieke of gewone lage rugpijn

Soorten rugpijn (4): Artrose van de wervelkolom

rug-artritis-150.jpg
Met het ouder worden, kunnen er allerlei slijtageprocessen optreden waarbij de gewrichten tussen de wervels en de tussenwervelschijven langzaam aftakelen. Meestal begint artrose vanaf ongeveer 50 jaar. Het kan zich ook op jongere leeftijd manifesteren bij mensen die ooit een rugletsel hebben opgelopen, die ooit geopereerd werden aan de rug of die bepaalde anatomische misvormingen hebben (bv. x-benen). Ook overgewicht zou mogelijk een rol kunnen spelen.

De langzame ontwikkeling van de artrose stelt het lichaam meestal in staat om deze aftakelingsverschijnselen te corrigeren zonder symptomen. Maar bij overbelasting of wanneer de slijtage te vergevorderd is, kunnen allerlei klachten optreden.
Artrose kan leiden tot degeneratie van de tussenwervelschijf (discus). Bij het ouder worden verliest de zachte kern van de discus, die grotendeels uit water bestaat, een deel van dit water waardoor de discus droger wordt en in hoogte vermindert. Ook wordt het bindweefsel langzaam minder elastisch. Hierdoor zakken de wervels als het ware dichter op elkaar en worden de achterste wervelgewrichtjes anders belast. Dit kan na verloop van tijd stijfheid en pijn veroorzaken ter hoogte van die facetgewrichtjes. Ook kunnen de facetgewrichtjes zelf beschadigd raken of vervormen. Zo kunnen er abnormale uitsteeksels (zogenaamde osteofyten of papegaaibekken) ontstaan of kan de kraakbeenlaag op de gewrichtjes, die ervoor zorgt dat ze soepel kunnen bewegen, afslijten. Deze botvormige uitsteeksels kunnen irritatie geven van de omringende weefsels, waardoor pijn ontstaat. Of het kan leiden tot stijfheid en een verminderde beweeglijkheid van de rug. Dat kan er op zijn beurt toe leiden dat andere wervels zwaarder belast worden, waardoor die ook beschadigd worden, of waardoor pezen, ligamenten en spieren overbelast worden en ontstoken raken.

Behandeling
Artrose zelf kan niet behandeld worden. Maar men kan wel proberen om de klachten te verminderen.
Pijnstillers en ontstekingsremmers
Bij acute pijn zal de arts meestal pijnstillers (bij voorkeur paracetamol) en eventueel niet steroïdale ontstekingsremmers voorschrijven.
Rug sparen
Voor mensen met artrose aan de rug is het belangrijk om hun rug zo veel mogelijk te sparen. Dat betekent helemaal niet dat ze niet meer mogen bewegen. Integendeel zelfs, bewegen kan helpen om de klachten te voorkomen. Maar dat moet op een rugvriendelijke manier gebeuren, waarbij overbelasting wordt vermeden. Alle tips uit hoofdstuk 2 gelden zeker voor mensen met artrose aan de rug.
Operatie
Wanneer de artrose zo erg is dat het normaal functioneren in het gedrang komt, kan een heelkundige ingreep overwogen worden. In tegenstelling tot bij een knie of een heup, kan er spijtig genoeg nog geen nieuwe wervelkolom ingeplant worden.


Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram