Risico van bloedklonters bij reizen

nieuws Volgens een recente studie vormen vliegreizen een risicofactor voor longembool. Dit risico neemt sterk toe bij vluchten van 5.000 km of meer. De patiënten bij wie longembool was opgetreden, vertoonden meestal andere risicofactoren (b.v. antecedenten van veneuze trombose of longembool, hartpatiënten, aanwezigheid van spataders). Bloedklonters werden gevonden bij 4 tot 5% van de risicopatiënten.
De onderzoekers wijzen op het belang van volgende preventieve maatregelen, ondanks het feit dat hun doeltreffendheid niet afdoend bewezen is: voldoende vloeistofinname, geen alcohol, niet roken, geen spannende kledij, gebruik van elastische steunkousen, vermijden van de benen te kruisen, frequente verandering van houding bij het zitten, en beperkte fysieke activiteit zoals rondlopen of, tenminste, de benen bewegen.
Preventief gebruik van aspirine of van een heparine met laag moleculair gewicht, zelfs bij risicopatiënten, houdt mogelijk risico's in en is niet aan te raden.

Bron: New England Journal of Medicin, 2001, 779-783

Lees ook: Vliegtuigreizen: ongezond?


Laatst bijgewerkt: februari 2004

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram