Belgische lijst beroepsziekten uitgebreid

Laatst bijgewerkt: mei 2002

nieuws Twee zeldzame, maar ernstige beroepsziekten worden toegevoegd aan de Belgische beroepsziektelijst. Het betreft een bloedziekte die voorkomt in de chemische nijverheid en een hersenaandoening die heel af en toe opduikt bij arbeiders in de elektronische industrie. De aanpassing komt er op verzoek van minister van Sociale Zaken Vandenbroucke, na een vergelijking van de Belgische met de Europese Beroepsziektelijst. Bovendien zijn een aantal algemenere, maar minder acute aandoeningen opgenomen en zijn een sommige omschrijvingen verduidelijkt.

Volgens de Belgische federatie tegen kanker krijgen elk jaar 1.600 mensen in ons land kanker als gevolg van de omstandigheden waarin ze werken.

Het Fonds voor Beroepsziekten erkent jaarlijks maar 150 gevallen van zogenaamde beroepskankers.De federatie tegen kanker wil artsen en patiënten daarom uitleggen hoe ze beroepskanker kunnen herkennen en wat ze moeten doen om de kanker te laten erkennen als een beroepsziekte.

Sommige gevallen van kanker worden automatisch als beroepsziekte erkend,voor andere moet de patiënt zelf het verband met zijn baan kunnen aantonen.

Wie aan een ziekte lijdt die voorkomt op de Belgische beroepsziektelijst heeft recht op een schadeloos­stelling. Elke beroepsziekte wordt in de lijst omschreven en draagt een code. De Europese beroepsziektelijst vloeit voort uit een aanbeveling van de Europese Commissie, zonder bindende kracht. De meeste beroepsziekten uit de Europese lijst staan al lang op de Belgische lijst, zij het niet altijd onder identiek dezelfde benaming.

Het KB dat de Belgische beroepsziektelijst wijzigt is op 3 mei 2002 goedgekeurd door de Ministerraad en doorgestuurd naar de Raad van State. Er wordt verwacht dat het tegen de zomer van kracht is. De aanpassingen zijn toegelicht in een nota.
Bron: http://vandenbroucke.fgov.be/P-020503.htm

Lees ook: De volledige lijst met beroepsziekten (versie van 23/08/01
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram