Luchtweginfecties bij kinderen: hoe vermijden?

nieuws Kinderen hebben elk jaar 6 tot 8 luchtweginfecties. Luchtweginfecties zijn goed voor zowat 60% van het totaal aantal ziekten bij jonge kinderen, bij schoolgaande kinderen zowat 30%.
In de meeste gevallen gaat het om een virusinfectie zoals een verkoudheid, griep of het respiratoir syncytieel virus (RSV). Luchtweginfecties door bacteriën zijn veel zeldzamer. De voornaamste bacteriële verwekkers zijn pneumokokken en streptokokken.

Meestal zijn dergelijke luchtweginfecties vrij onschuldig, maar kunnen ze toch heel wat last bezorgen: het kind moet hoesten, heeft pijn, heeft koorts en voelt zich ziek, eet minder, enz. Een verstopte neus kan, zeker bij kleine kinderen, de ademhaling bemoeilijken en tot voedingsproblemen leiden omdat zuigelingen niet kunnen ademen terwijl ze drinken uit de borst of fles. Ernstige luchtwegvernauwing kan er soms toe leiden dat het kind naar adem hapt en blauw verkleurt (cyanose). Bij kinderen met astma leiden luchtweginfecties vaak tot een astma-aanval. Bij sommige kinderen met een luchtweginfectie ontstaat ook een middenoorontsteking (otitis media) of ontsteking van het longweefsel (longontsteking). Wanneer het kind vaak een luchtweginfectie heeft, kan dit gevolgen hebben op de ademhaling (aanwezigheid van poliepen, opgezette amandelen, bronchitis, …).

De behandeling van luchtweginfecties is meestal symptomatisch (koortswerend middel, hoeststillend middel, …). Meestal is het niet nodig om antibiotica te gebruiken en is dit enkel gerechtvaardigd als een bijkomende bacteriële infectie optreedt.
Bij kinderen met frequente luchtweginfecties is het aan te raden om na te gaan waarom zij zo kwetsbaar zijn. Mogelijk is er een anatomische of functionele afwijking die dit kan verklaren.


Risicofactoren voor luchtweginfecties bij kinderen

• Het leven in gemeenschap (kinderdagverblijf, school, …);

• allergische factoren;

• het immuunsysteem is nog in ontwikkeling;

• een laag geboortegewicht;

• rokende ouders;

• oudere kinderen in het gezin (die de andere kinderen kunnen besmetten);

• fysieke en psychische stress (bv. vermoeidheid, onevenwichtige voeding...).
Anders dan vaak wordt gedacht, wordt de vatbaarheid van een kind voor infectie niet vergroot wanneer het kind koud of nat is. Evenmin wordt hierdoor verkoudheid veroorzaakt.

Hoe luchtweginfecties voorkomen?
Luchtweginfecties worden verspreid door microben die tijdens het hoesten of niezen in de lucht verspreid worden, bij contact met een besmet lichaamsdeel (voornamelijk de handen) en door het gezamelijk gebruik van bestek, glazen, enz.
De beste preventie is dan ook een goede hygiëne.

• Hoesten of niezen met de hand voor de mond

•De neus snuiten in een papieren zakdoek. Gooi het papiertje daarna meteen in een afgesloten vuilnisbak.

•De handen wassen met water en zeep, zeker na
- hoesten, niezen, snuiten
- na contact met besmet voorwerp of persoon.

• Maak harde oppervlakken en voorwerpen zoals keukenapparatuur en deurklinken regelmatig schoon. Doe dit met een normaal schoonmaakproduct.

• Als uw kind ziek is, hou het dan thuis tot de koorts gedaald is.

• Zorg voor een evenwichtige voeding en voldoende slaap

Vaccinatie?

• Griep is de enige virale luchtweginfectie die door vaccinatie kan worden voorkomen. Kinderen met een hart- of longziekte (zoals astma), diabetes, nierfalen of sikkelcelanemie moeten het griepvaccin krijgen. Ook kinderen met een verminderde afweer (zoals kinderen met HIV-infectie en kinderen die met chemotherapie worden behandeld) moeten ermee worden ingeënt.

• Een arts kan bepaalde kinderen met een hoog risico van een ernstige infectie met het respiratoir syncytieel virus (RSV) maandelijks een injectie geven met antilichamen tegen dit virus

Belgische Vereniging Kindergeneeskunde
www.bvksbp.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram