Chlamydia pneumoniae: oorzaak van luchtweginfecties en chronische ziekten

In dit artikel
Chlamydia pneumoniae: oorzaak van luchtweginfecties en chronische ziekten

dossier

Chlamydia pneumoniae is een bacteriesoort die voornamelijk luchtweginfecties veroorzaakt, zoals longontsteking, bronchitis en sinusitis.

Recent onderzoek suggereert dat Chlamydia pneumoniae ook betrokken kan zijn bij chronische ziekten zoals astma of zelfs hart- en vaatziekten. Daarnaast zou er een link zijn tussen Chlamydia pneumoniae en neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. De precieze mechanismen worden nog verder onderzocht, maar studies hebben al aangetoond dat Chlamydia pneumoniae het centrale zenuwstelsel (CZS) kan infecteren via routes zoals de reuk- en trigeminuszenuwen. Dat kan leiden tot de ophoping van amyloïde plaques, kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer. 

Lees ook: Dit zijn de 13 meest voorkomende bacteriële infecties

Chlamydia pneumoniae is geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA). De verwarring ontstaat omdat “chlamydia” vaak wordt geassocieerd met Chlamydia trachomatis, wat wel een SOA is. Chlamydia pneumoniae en Chlamydia trachomatis zijn verschillende soorten van hetzelfde bacteriegeslacht, maar veroorzaken verschillende soorten infecties en worden op verschillende manieren overgedragen.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van chlamydia?

Besmetting

Getty_chlamydiapneumoniae_bloed_2024.jpg

© Getty Images

Overdracht van Chlamydia pneumoniae vindt plaats via ademhalingsdruppeltjes die worden verspreid door hoesten of niezen van een geïnfecteerde persoon. Mensen kunnen ook ziek worden als ze iets aanraken met druppeltjes van een ziek persoon erop en vervolgens hun mond of neus aanraken. Eenmaal in het lichaam dringen de bacteriën de cellen van de luchtwegen binnen, wat leidt tot ontstekingen en typische symptomen van de luchtwegen.

Mensen die korte tijd bij iemand met een C. pneumoniae infectie zijn, worden meestal niet ziek. Het komt echter vaak voor dat de bacterie zich verspreidt tussen mensen die samenwonen. C. pneumoniae infecties hebben meestal een lange incubatietijd (de tijd tussen het inademen van de bacterie en het ontwikkelen van symptomen). De symptomen beginnen meestal 3 tot 4 weken na blootstelling.

De bacterie is uniek in zijn vermogen om herhaalde infecties te veroorzaken bij individuen, die kunnen variëren van mild tot ernstig. 

Symptomen en diagnose

Veel voorkomende symptomen van een infectie veroorzaakt door Chlamydia pneumoniae zijn een aanhoudende hoest, keelpijn, vermoeidheid en koorts. De diagnose wordt meestal bevestigd door het testen van uitscheidingen van de luchtwegen (keel of neus swap) of door bloedonderzoek om antilichamen op te sporen. 

Een infectie met C. pneumoniae is meestal een milde ziekte. Er kunnen echter ernstige complicaties optreden die ertoe leiden dat zorg of behandeling in een ziekenhuis nodig is, zoals:


C. pneumoniae kan ook een chronische infectie veroorzaken, en dat zou kunnen bijdragen aan chronische aandoeningen zoals astma, artritis en atherosclerose (opbouw van plaque in slagaders).

Behandeling en preventie

De standaardbehandeling voor infecties veroorzaakt door Chlamydia pneumoniae bestaat uit antibiotica. Aangezien de bacterie zich verspreidt via ademhalingsdruppeltjes, is een goede hygiene belangrijk. Was je handen regelmatig, nies en hoest in de holte van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes die je nadien in de vuilbak werpt. 

Lees ook: Wat desinfecteert er je handen best: zeep of ontsmettingsgel?

Bronnen:
https://www.cdc.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.nature.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram