SARS ( Severe Acute Respiratory Syndrome )
- (SARS) Severe Acute Respiratory Syndrome
- 2. Wat zijn de symptomen?
- 3. Bestaat er een test voor SARS?
- 4. Wat is de oorzaak?
- 5. Hoe lang is de incubatieperiode van SARS?
- 6. Hoe evolueert de ziekte?
- 7. Is de ziekte dodelijk?
- 8. Hoe wordt de ziekte overgedragen?
- 9. Hoe besmettelijk is SARS ?
- 9. Is SARS al gesignaleerd in België?
- 10. Kan een maskertje mij beschermen?
dossier
SARS (severe acute respiratory syndrome, of Ernstig Acuut Luchtwegen Syndroom, atypische pneumonie) is een aandoening van de luchtwegen die pas onlangs is vastgesteld in Azië, Noord-Amerika en Europa.
De ziekte zou de eerste keer zijn vastgesteld in november 2002 in de provincie Guangdong in China waar 350 mensen besmet raakten en een tiental overleden. Maar het zou ook kunnen dat de ziekte reeds enkele jaren bestaat in China. Begin maart werd de ziekte meegebracht uit China naar Hong-Kong door een Amerikaans zakenman die intussen is overleden. Van daaruit heeft ze zich over de hele wereld verspreid.
2. Wat zijn de symptomen?
• De ziekte begint gewoonlijk met koorts (temperatuur hoger dan 38° C). Ze gaat vergezeld van hoesten, ademhalingsproblemen en kortademigheid. Ze kan evolueren in een ernstige bilaterale pneumonie (longontsteking).
• De laatste dagen zijn gevallen vastgesteld met ernstige diarree en maag- en darmklachten. Sommige wetenschappers denken dat deze klachten misschien veroorzaakt worden doordat het virus dat verantwoordelijk is voor de ziekte, zich reeds heeft gewijzigd.
3. Bestaat er een test voor SARS?
Momenteel bestaat er nog geen echte test voor SARS. De Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control), hebben echter in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere laboratoria 2 onderzoekstests ontwikkeld om antilichamen tegen het nieuwe coronavirus op te sporen. De CDC zijn momenteel volop bezig om de testcapaciteit zo snel mogelijk te verfijnen en uit te breiden naar andere laboratoria in de Verenigde Staten en daarbuiten.
4. Wat is de oorzaak?
Bij SARS-patiënten is een onbekend coronavirus vastgesteld. Coronavirussen zijn verantwoordelijk voor onder meer een verkoudheid. Momenteel is dit coronavirus de meest waarschijnlijke oorzaak van SARS. Andere virussen worden echter nog steeds onderzocht als mogelijke oorzaak.
5. Hoe lang is de incubatieperiode van SARS?
(Met andere woorden: hoelang duurt het tussen het moment waariop iemand besmet wordt en het moment waarop die zelf ziek wordt?)
De incubatieperiode voor SARS bedraagt voor zover bekend 2 tot 10 dagen.
6. Hoe evolueert de ziekte?
Eind april 2003 waren meer dan 4.400 gevallen geregistreerd, waarvan 263 met dodelijke afloop.
7. Is de ziekte dodelijk?
Aanvankelijk werd aangenomen dat 3 tot 4% van de zieken aan de ziekte overlijden. Maar dat percentage is intussen opgetrokken tot 7%. Wetenschappers vrezen dat de ziekte dodelijker is dan aanvankelijk vermoed werd en dat het gemiddelde sterftecijfer zou kunnen oplopen tot 10% (1 op 10). Een mogelijke verklaring zou zijn dat het Coronavirus dat verantwoordelijk is voor de ziekte een verandering heeft ondergaan en agressiever is geworden. Maar daarvoor bestaan alsnog geen bewijzen.
8. Hoe wordt de ziekte overgedragen?
Of het virus kan worden overgedragen via goederen is niet bekend. Als het effectief gaat om het coronavirus, dan zou dit virus slechts 2 tot 3 uur kunnen overleven buiten een menselijk lichaam. Goederen uit besmette gebieden, die in ons land aankomen, kunnen dus niet besmet zijn.
Volgens een recent rapport in Hong Kong zou de ziekte zich ook verspreid hebben via een afvalpijp in een appartementsblok.
9. Hoe besmettelijk is SARS ?
Dat is niet precies bekend.
De meeste SARS-gevallen in het buitenland worden vastgesteld bij personen die rechtstreeks contact gehad hebben met een besmette persoon. Dit geldt dus vooral voor de personen die samenleven met een patiënt die besmet is met SARS en mensen die SARS-patiënten hebben verzorgd.
Ook is niet bekend of besmette personen de ziekte kunnen verspreiden tijdens de incubatieperiode, dus voor ze zelf symptomen vertonen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijkt dit echter onwaarschijnlijk.
9. Is SARS al gesignaleerd in België?
Neen, er is nog geen enkel SARS-geval in ons land gesignaleerd. Enkele malen is uit voorzorg een patiënt geïsoleerd omdat de kans bestond dat deze besmet was, maar verder onderzoek heeft telkens uitgewezen dat het niet om SARS ging.
10. Kan een maskertje mij beschermen?
Voor de burgers in ons land heeft het geen enkele zin om een maskertje te dragen. Er is immers in ons land geen SARS aanwezig. Het dragen van een speciaal maskertje (masker dat gebruikt wordt om zich te beschermen tegen tuberculose) is nuttig om het medisch personeel te beschermen dat in direct contact komt met zieke personen. Een chirurgisch maskertje zou het risico kunnen verminderen maar biedt geen absolute bescherming. Andere middelen zijn nodig om zich voldoende te beschermen (handschoenen, wegwerpschort, …)
Zieke personen moeten worden gehospitaliseerd en in quarantaine worden geplaatst om het risico van overdracht te bepreken. Door een masker te dragen kan de zieke het risico op overdracht tijdens het transport beperken.