Toenemende antibioticaresistentie van pneumokokken

Laatst bijgewerkt: maart 2001

nieuws Elk jaar maken invasieve pneumokokkeninfecties in België zo’n 1500 doden, voornamelijk onder de vorm van longontstekingen die gepaard gaan met septicemie (bloedvergiftiging). Deze pathologieën komen meestal voor bij ouderen (65-65 plussers) en chronisch zieken (diabetes, cirrose, hart- nier- en leverinsufficiëntie….)
De laatste jaren merken we een continue stijging van de pneumokokkenresistentie tegen de meest gebruikte antibiotica, d.w.z. de groep van de penicillines en deze van de macroliden.
De resistentie van pneumokokken tegen penicilline bedraagt momenteel 17.6% (in 2000), voor de (neo)macroliden gaat het om 36,5%. Deze gegevens moeten in verband gebracht worden met een resistentie van 40 tot 50% tegen penicilline en meer dan 30% tegen macroliden in Frankrijk, dit in contrast met onze Noorderburen waar de resistentie tegen deze antibioticaklassen slechts enkele procenten bedraagt.
In veel gevallen kunnen mensen met een pneumokokkeninfectie dus niet meer geholpen worden met antibiotica.
Dat onderstreept het belang van vaccinatie. Sinds vijf jaar bestaat er een pneumokokkenvaccin, dat ongeveer 95% van de in België bestaande invasieve stammen dekt en dat wprdt aangeraden voor alle mensen van 60 jaar en ouder en voor chronisch zieken

Lees ook: De pneumokok: een gevreesde bacterie
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram