- dossierImpetigo of krentenbaard: symptomen en hoe besmettelijk?
- nieuwsHoe kunnen we onze microbiota behouden als we antibiotica gebruiken?
- dossier7 vragen over antibioticaresistentie
- dossierWaarom zijn antibiotica meestal niet nodig bij een middenoorontsteking?
- dossierEuropese antibioticadag:Hoe en wanneer moet u antibiotica gebruiken?
Toenemende antibioticaresistentie van pneumokokken
nieuws
Elk jaar maken invasieve pneumokokkeninfecties in België zo’n 1500 doden, voornamelijk onder de vorm van longontstekingen die gepaard gaan met septicemie (bloedvergiftiging). Deze pathologieën komen meestal voor bij ouderen (65-65 plussers) en chronisch zieken (diabetes, cirrose, hart- nier- en leverinsufficiëntie….)
De laatste jaren merken we een continue stijging van de pneumokokkenresistentie tegen de meest gebruikte antibiotica, d.w.z. de groep van de penicillines en deze van de macroliden.
De resistentie van pneumokokken tegen penicilline bedraagt momenteel 17.6% (in 2000), voor de (neo)macroliden gaat het om 36,5%. Deze gegevens moeten in verband gebracht worden met een resistentie van 40 tot 50% tegen penicilline en meer dan 30% tegen macroliden in Frankrijk, dit in contrast met onze Noorderburen waar de resistentie tegen deze antibioticaklassen slechts enkele procenten bedraagt.
In veel gevallen kunnen mensen met een pneumokokkeninfectie dus niet meer geholpen worden met antibiotica.
Dat onderstreept het belang van vaccinatie. Sinds vijf jaar bestaat er een pneumokokkenvaccin, dat ongeveer 95% van de in België bestaande invasieve stammen dekt en dat wprdt aangeraden voor alle mensen van 60 jaar en ouder en voor chronisch zieken
Lees ook: De pneumokok: een gevreesde bacterie