Zwangerschap en kanker: bestraling heeft geen impact op ontwikkeling baby

123m-zw-zwanger-dokt-medic-27-8.jpg

nieuws

Wegens gebrek aan langetermijnresultaten over de impact van radiotherapie tijdens de zwangerschap, geven artsen vaak de voorkeur aan een alternatieve kankerbehandeling zoals chemotherapie. Afwijken van de standaardbehandeling, kan echter de slaagkansen beïnvloeden. Uit een langlopende studie aan de UZ Leuven blijkt nu dat bestraling van kanker tijdens de zwangerschap veilig is voor het ongeboren kind. 

Lees ook: Kankerbehandeling: chemotherapie veilig tijdens de zwangerschap

De Leuvense gynaecoloog prof. dr. Frédéric Amant en zijn team onderzochten tussen 2005 en 2023 43 kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap een kankerbestraling kregen. Het gaat om kinderen van uiteenlopende leeftijden. Het onderzoek was een combinatie van intelligentietesten, aandachts- en geheugenonderzoek, medisch onderzoek, gedragstesten en vragenlijsten voor de ouders. Zo bleek dat bij kinderen die prenataal aan radiotherapie werden blootgesteld, op lange termijn geen verschil kon worden vastgesteld op neurocognitief, psychosociaal of fysiek vlak in vergelijking met hun leeftijdsgenoten.

Het onderzoeksteam concludeerde dat, zolang bepaalde veiligheidsdrempels niet worden overschreden, radiotherapie van het bovenlichaam tijdens de beginperiode van de zwangerschap niet schadelijk is voor het ongeboren kind. Radiotherapie van het bovenlichaam is een belangrijk onderdeel van de behandeling bij bijvoorbeeld een hersentumor, een schildkliertumor, borstkanker, de ziekte van Hodgkin, oogtumoren of hoofd- en halskanker.

Prof. dr. Frédéric Amant, gynaecoloog in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie: “Deze nieuwe studie is op de eerste plaats een geruststelling voor zwangere moeders: als zij getroffen worden door kanker en gebaat zouden zijn met een bestraling, hoeven ze niet te vrezen voor het gevolg op hun ongeboren baby. Afhankelijk van de plaats van de tumor in het lichaam en van het stadium van de zwangerschap, kunnen artsen ervoor kiezen hen radiotherapie te geven. Omdat de nood aan bestraling bij een zwangere moeder vrij zeldzaam is, waren er geen gegevens over de langetermijngevolgen voor het kind. Daarom waren er veel verschillende richtlijnen en procedures, die van land tot land en van ziekenhuis tot ziekenhuis verschilden. Onze studie zal nu internationaal artsen helpen die een beslissing moeten nemen over het al dan niet geven van radiotherapie.”

De onderzoeksresultaten zijn intussen verschenen in The Lancet Child & Adolescent Health.

Bronnen:
https://pers.uzleuven.be
https://www.thelancet.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram