Verband tussen immuunsysteem en hartziekten

nieuws Nederlandse onderzoekers van de universiteit van Utrecht menen dat niet alleen een hoog cholesterolgehalte, diabetes, verhoogde bloeddruk, zwaarlijvigheid en roken, maar ook een defect in het immuunsysteem kan leiden tot slagaderverkalking (atherosclerose) en hartziekten.
Het immuunsysteem bestrijdt niet alleen bacteriën en virussen, maar speelt ook een rol bij de vetgehaltes in het bloed doordat het de rode bloedcellen helpt om vet op te nemen en rond te voeren. Ongeveer 1 op 8 mensen zou ten gevolge van een genetisch defect echter een bepaald eiwit ontberen, het zg. mannose-binding lectin (MBL). Daardoor zouden de rode bloedcellen hun stabiliserende rol bij de distributie van vetten niet kunnen vervullen. Daardoor neemt de vetconcentratie in het bloed toe, en kan het vet zich sneller afzetten op de bloedvatwanden.
De onderzoekers experimenteren momenteel met een aantal plantaardige stoffen die mogelijk de rol van MBL kunnen vervangen.


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram