Waarom mag je niet zwemmen met een nieuwe tatoeage?

123_tattoo_tatoeage_2020.jpg

dossier Als je net een nieuwe tattoo hebt, dan mag je tijdens de eerste weken niet gaan zwemmen, tot de wonde helemaal genezen is. Waarom? Een nieuwe tatoeage kan je het best vergelijken met een schaafwond die moet genezen. Om ontstekingen, wondinfecties en andere problemen te voorkomen, moet je vermijden dat er vuiligheid in komt. 


Het advies om niet te zwemmen geldt zowel voor open water (zee, rivier...) als voor zwembaden. Chloor en andere chemicaliën in het water kunnen de tattoo ernstig beschadigen en de kleuren doen vervagen. Het is dus niet omdat er chloor inzit, dat het water ook hygiënisch en schoon is. Er kan nog steeds een hoop vuiligheid in het water zitten. Om dezelfde reden kan je tijdens de eerste weken ook beter bubbelbaden, stoombaden en dergelijke vermijden. Als je om een of andere reden toch in het water moet, dan kan je de tattoo best afdekken met waterdichte folie.

Ook een bad nemen, wordt sterk afgeraden, omdat er veel bacteriën in het water blijven drijven. Douchen is daarentegen geen enkel probleem. Let er wel op dat je niet te lang onder de douche staat en het water niet te warm is. Door de warmte gaan je poriën open staan. Zo zet je ze wijd open voor bacteriën die op de loer liggen. Bovendien loop je het risico dat de inkt uitloopt. Dat is ook de reden waarom je een saunabezoek nog even uitstelt. Gebruik een propere handdoek om je af te drogen.

Bronnen:
http://www.veiligtatoeerenenpiercen.nl
https://tattoo-info.com

Lees ook: Piercings: risico’s, voorzorgsmaatregelen en nazorg


Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram