Houden collageensupplementen je huid jong?

123_gezicht_vrouw_yoga_2020.jpg

nieuws Wanneer we ouder worden, produceert ons lichaam minder collageen, een eiwit dat onder andere zorgt voor een strakke en soepele huid. Het lijkt dus op het eerste gezicht logisch dat collageensupplementen huidveroudering kunnen tegengaan. Maar er is maar weinig wetenschappelijk bewijs dat deze middeltjes werkelijk rimpels bestrijden.

Collageen is een natuurlijk eiwit dat cruciaal is voor de structuur van de weefsels in ons lichaam. Het niet alleen essentieel voor de stevigheid van onze huid, maar ook onder meer voor die van onze botten, spieren, pezen en gewrichtsbanden. Wanneer we ouder worden, begint ons lichaam echter minder van dit eiwit aan te maken. Volgens schattingen verliezen we vanaf ongeveer 25 jaar zo’n 1% van het collageen in onze huid per jaar en zouden vrouwen tijdens de eerste vijf jaar van de menopauze zelfs zo’n 30% kwijtraken. Met als gevolg dat we rimpels krijgen en onze huid in het algemeen minder strak gaat zitten.

Lees ook: Fillers: rimpels en fijne lijntjes in het gezicht verminderen

Voedingssupplementen met collageenpeptiden
Uiteraard willen vele mensen dit natuurlijke proces zoveel mogelijk tegengaan. Daarvoor kijkt men onder meer in de richting van voedingssupplementen met collageen. Deze bevatten meestal zogenaamde collageenpeptiden, ook gehydrolyseerd collageen genoemd, die de productie van collageen zouden moeten stimuleren. Deze middeltjes worden gemaakt op basis van dierlijk materiaal, meestal van koeien, varkens of vissen.
Vertekende resultaten
Maar hebben deze supplementen ook een wetenschappelijke basis? Een recente Braziliaanse studie vond van wel. De onderzoekers maakten een analyse van 19 studies uitgevoerd op 1.125 deelnemers, waarbij een deel van de proefpersonen voedingssupplementen met collageen kreeg, en een ander deel een nepmiddel. Volgens hen laten de studies een verbetering zien van de hydratatie, elasticiteit en ruwheid van de huid.

Vlaamse experts van de website Gezondheid en Wetenschap stellen echter dat deze analyse teveel zwakheden bevat. Ze wijzen erop dat de meeste opgenomen studies eigenlijk totaal geen gunstige invloed aantoonden, maar dat de resultaten van de analyse vertekend worden door een klein aantal studies die zich zeer positief uitlieten over de supplementen. De studies hielden ook geen rekening met cruciale factoren zoals rookgedrag, gezonde voeding, bewegen, zonnebaden en het gebruik van zonnebanken. Bovendien zouden eventuele effecten pas optreden na 90 dagen supplementen innemen.

Lees ook: Tips voor een huidvriendelijke douche of bad

Al langer kritiek
Er is al langer kritiek op de gezondheidsclaims gelinkt aan collageensupplementen. Vele experts stellen dat de gepubliceerde studies over dit onderwerp doorgaans nog te kleinschalig zijn en dikwijls gesponsord worden door bedrijven die collageenproducten produceren. Sommigen geloven dat het collageen in de middeltjes na het inslikken helemaal wordt afgebroken in de maag en nooit de huid kan bereiken. 
De beste tips
Het lijkt er dus sterk op dat het onderzoek naar deze middelen nog te beperkt is om stevige uitspraken te kunnen doen over hun doeltreffendheid. Positief is wel dat ze normaal geen schadelijke bijwerkingen hebben, tenzij dan voor uw portemonnee. Maar op dit moment zijn de beste tips om uw huid soepel te houden om niet te roken, weinig te zonnebaden, zonnebanken te vermijden en in het algemeen gezond te eten en voldoende te bewegen

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com
https://www.nytimes.com
https://nutritionstudies.org
https://www.cedars-sinai.org

Lees ook: Een mooie gezichtshuid in zes stappen

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram