Wat kan je doen tegen wallen onder de ogen?

In dit artikel
Wat kan je doen tegen wallen onder de ogen?

dossier

Wallen - of lichte zwellingen onder de ogen - duiken vaak op als je ouder wordt. Met de leeftijd worden de weefsels rond je ogen zwakker, inclusief sommige spieren die je oogleden ondersteunen. Het normale vet rond de ogen kan zich dan naar de onderste oogleden verplaatsen, waardoor ze er gezwollen uitzien. De zwelling kan ook veroorzaakt worden door vocht dat zich ophoopt onder de ogen.

Wallen onder de ogen zijn meestal louter een esthetisch probleem en zelden een teken van een ernstige onderliggende medische aandoening. Er bestaan enkele middeltjes, zoals koude kompressen, die wallen tijdelijk kunnen verlichten. Als je de wallen als hinderlijk ervaart, kan een ooglidoperatie aangewezen zijn.

Lees ook: Ooglidcorrectie: waarom, hoe verloopt de operatie en hoeveel kost ze?

Hoe ontstaan wallen?

123m-vr-ouder-ogen-wallen-02-17.jpg
Naarmate je ouder wordt, worden de weefselstructuren en spieren die je oogleden ondersteunen, zwakker. De huid kan verslappen, en vet dat zich normaal beperkt tot het gebied rond het oog (oogkas) kan zich verplaatsen naar het gebied onder je ogen. Ook kan zich onder de ogen vocht ophopen, wat de aanblik geeft van zwelling. Verschillende factoren veroorzaken of verergeren dit effect, waaronder:


Lees ook: Plexr soft: overtollige huid verwijderen zonder snijden

Huismiddeltjes tegen wallen

Er zijn verschillende manieren om wallen onder de ogen te verminderen, afhankelijk van de oorzaak. Bepaalde huismiddeltjes kunnen de zwelling in de onderste oogleden tijdelijk doen slinken.

  • Koude kompressen: door het gebied onder de ogen te koelen, verminder je de bloedstroom en nemen ontsteking en zwelling af. Je kan daarvoor een icepack, bevroren zakjes groenten of gekoelde komkommerschijfjes gebruiken.
  • Cafeïne vernauwt de bloedvaten, waardoor wallen kunnen verminderen. Veel cosmeticabedrijven verkopen om die reden oogcrèmes met cafeïne. Je kan ook proberen om gekoelde theezakjes (zwarte thee met cafeïne) op je gesloten ogen te leggen.
  • Aambeiencrèmes: bepaalde bestanddelen van deze crèmes, zoals fenylefrine, vernauwen de bloedvaten om zwelling te verminderen. Maar wees voorzichtig met deze producten: ze kunnen irritatie veroorzaken in het ooggebied. Het is ook belangrijk dat de crème niet in je ogen terechtkomt.

Lees ook: Droge ogen: Meiboomklierdysfunctie

Medische behandeling

Om echter permanent af te komen van ernstige wallen onder de ogen, is vaak een medische behandeling nodig.

Als de zwelling ernstig, pijnlijk, jeukend of rood is, zal je arts eerst bepaalde oorzaken uitsluiten die kunnen bijdragen tot de zwelling, zoals een schildklieraandoening, infectie of allergie. 

Vervolgens kan hij je doorverwijzen voor een ooglidcorrectie of blefaroplastie. Dat is een poliklinische ingreep waarbij de chirurg het vet in de onderste oogzone wegneemt en de spier en huid verstrakt om een gladde uitstraling te creëren. In de meeste gevallen zullen de wallen door de ooglidlift permanent verdwenen zijn. 

Lees ook: Blijf je er jong uitzien met gezichtsyoga?

Bronnen:
https://www.mayoclinic.org
https://www.hopkinsmedicine.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram