Blijf je er jong uitzien met gezichtsyoga?

In dit artikel
Blijf je er jong uitzien met gezichtsyoga?

dossier

Hoofd en nek tellen maar liefst 57 spiertjes. Als je die voldoende verstevigt en stabiel houdt, blijft de huid errond (die door die spieren wordt gedragen) eveneens op zijn plaats en wordt hij strakker. Dat is het uitgangspunt van de gezichtsyogi, maar er zijn ook sceptici...

Believers

123_gezicht_vrouw_yoga_2020.jpg
Steviger spieren in het gezicht en de hals zouden ervoor zorgen dat je minder (frons)rimpels en kraaienpootjes ontwikkelt en dat de walletjes onder je ogen kleiner worden. Je kunt die spieren stimuleren en trainen door gezichtsgymnastiek of -yoga te doen. 

Het is een theorie die verkondigd wordt door onder andere ‘Happy Face Yoga’ uit de Verenigde Staten, maar die door sceptici vaak wordt weggelachen. Een studie van enkele dermatologen aan de Northwestern University (Feinberg School of Medicine) bij 20 vrouwen tussen de 40 en 65 jaar toont echter aan dat dergelijke gezichtsyoga wel eens zou kunnen werken in de strijd tegen gezichtsveroudering…  op voorwaarde dat je er voldoende (lees ‘veel’) tijd in wilt investeren. De eerste twee maanden elke dag een half uur, de volgende drie maanden om de twee dagen een half uur. 
De resultaten zijn uiteraard persoonsgebonden en worden ook beïnvloed door de levensstijl, de erfelijke aanleg en de weersomstandigheden (blootstelling aan wind en zon) waarin de persoon in kwestie leeft. 

Volgens de studie hadden de testpersonen de meeste vooruitgang geboekt op het vlak van hun kaakspieren die voller en groter geworden waren. Dat bood wat tegengewicht aan het verzwakte huid- en vetweefsel in hun gezicht, waardoor ze er iets jonger gingen uitzien. Je kunt het min of meer vergelijken met een verrimpelde strandbal die tot een gladde bol wordt opgeblazen.

De kaaklift is dus de oefening die het meest loont qua resultaat, maar volgens ‘Happy Face Yoga’ kan je in totaal 32 verschillende oefeningen doen om je huid wat strakker te maken en rimpeltjes of lijntjes wat te vervagen! Sommige versterken de grote spier (obicularis oculi) rond je oog, andere soigneren de lachspier (zygomaticus major) die het gezicht soms met kuiltjes opzadelt.
 

Lees ook: Helpt gezichtsgymnastiek tegen rimpels?

Non-believers

Sommige dermatologen blijven sceptisch over de verjongende effecten van gezichtsyoga, ook na de bevindingen en conclusies van het onderzoeksteam van Northwestern University. Een van de argumenten daarbij is dat de gezichtshuid van de testpersonen na vijf maanden oefeningen niet beter scoorde in de 'Merz-Carruthers Facial Aging Photoscales'. Dat is een graadmeter die de rimpels, kraaienpootjes en (frons)lijntjes meet en de gezichtsveroudering aangeeft. 
Berend van der Lei, Hoogleraar cosmetische chirurgie aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen, ondersteunt evenmin de theorie dat sterkere gezichtsspieren een gezicht jonger doen lijken. Volgens hem zijn vooral huidaftakeling, vetverlies in het gezicht en algemene verzwakking van het gelaat verantwoordelijk voor het feit dat we er ouder gaan uitzien. Niet de verslappende spieren. Sommige rimpels ontstaan zelfs door veel te lachen, dixit van der Lei. 

Er zijn dus believers en non-believers wat de effecten van gezichtsyoga betreft. Ben jij een believer? Met deze twee belangrijke oefeningen kan je zelf aan de slag. 

Oefening 1: de kaaklift

Om je kaakspieren te versterken moet je de kaaklift doen. Dit gaat als volgt:

  • Doe je mond zo wijd open als je kan (vorm een hele grote O) en trek je bovenlip over je boventanden;
  • Breng je gezicht in een lachpositie om de kaakspieren goed te voelen;
  • Leg je wijsvingers horizontaal op de bovenkant van je kaakspieren (net onder je ogen) en ontspan je kaakspieren dan door ze weer naar beneden te drukken;
  • Lach opnieuw om je kaken op te trekken en te spannen. Je moet de spier onder je vinger voelen opspannen.
  • Doe die push-up van je kaakspieren tien keer en blijf bij de laatste keer 20 seconden in de opgespannen positie.

Als je het goed gedaan hebt, zullen je kaakspieren stijf zijn, net zoals je andere spieren wanneer die een intensieve oefening doen.

Oefening 2: weg met die wallen

Met deze oefening verminder je de wallen rond je ogen en maak je je onderste oogleden steviger waardoor je ogen groter worden.

  • We starten in dezelfde positie: mond wijd open, bovenlip over de tanden en in lachpositie.
  • Frons je ogen terwijl je je onderste oogleden optrekt. 
  • Zet drie vingertoppen (in verticale positie) net onder je onderste oogleden (helemaal bovenaan je kaken) en druk ze stevig aan. 
  • Laat ze een beetje naar beneden glijden en probeer ondertussen je ogen te sluiten. Trek ondertussen je onderste oogleden op. Je moet de druk voelen. 
  • Ontspan de oogleden en doe je ogen weer open. Doe die oefening tien keer.

Lees ook: Wat maakt yoga zo gezond?

Bronnen:
www.nbcnews.com
https://jamanetwork.com

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram