Helpt gezichtsgymnastiek tegen rimpels?

123-gezichtsoef-02-18.jpg

nieuws

Volgens een onderzoek verschenen in het blad JAMA Dermatology verbeteren gezichtsoefeningen het uiterlijk van het gezicht en kunnen ze enkele zichtbare tekenen van veroudering beperken. Dagelijks of om de andere dag 30 minuten gezichtsoefeningen vergroten en versterken de gezichtsspieren, waardoor het gezicht steviger wordt en de vorm van een jonger gezicht krijgt.

27 vrouwen tussen de 40 en 65 jaar namen aan het onderzoek deel. Ze namen twee keer deel aan een trainingssessie van 90 minuten waarbij ze verschillende gezichtsoefeningen aanleerden. Ze leerden in totaal 32 verschillende oefeningen die ze telkens gedurende ongeveer één minuut moesten uitvoeren. Het ging om oefeningen als een O vormen met de mond, lachen zonder de tanden te tonen, je lippen over je tanden trekken, de mondhoeken naar beneden trekken met de lippen tegen elkaar, enzovoort. 

Vervolgens kregen ze de opdracht om die oefeningen gedurende acht weken elke dag, dertig minuten lang te doen. Daarna moesten ze de oefeningen gedurende twaalf weken om de dag, dertig minuten lang doen.
Voorafgaand aan het onderzoek, na acht en na twintig weken werden foto’s van het gezicht van de vrouwen gemaakt. Die foto’s werden voorgelegd aan twee dermatologen die verschillende aspecten van het gezicht beoordeelden en de leeftijd van de vrouwen moesten schatten. 

De dermatologen gaven aan dat de boven- en onderkaak voller werd. Daarnaast schatten de dermatologen de vrouwen steeds jonger. Eerst was de gemiddelde geschatte leeftijd van de vrouwen 50,8 jaar. Na acht weken was het 49,6 jaar en na twintig weken 48,1 jaar. Dat betekent dat ze over een periode van twintig weken gemiddeld bijna drie jaar jonger leken.  

Dat heeft te maken met de opbouw van het gezicht. Wanneer je ouder wordt, wordt de huid minder elastisch. Daarnaast worden de vetkussentjes tussen de spieren en huid dunner. Die vetkussentjes – die als een legpuzzel in elkaar passen – geven je gezicht vorm. Als de huid slapper wordt, gaan die vetkussentjes - die dus ook dunner worden – wat glijden, waardoor het gezicht gaat ‘hangen’. Als de spieren eronder groter worden, heeft de huid meer vulling en die stevigere spieren zorgen ervoor dat het gezicht voller lijkt. Spiergroei vergroot het volume van het gezicht en gaat de effecten van de met veroudering samenhangende uitdunning van vet en verslapping van de huid tegen.

Indien dit onderzoek bevestigd wordt in een grotere groep proefpersonen, zou dat een doorbraak zijn, aldus de onderzoekers. Individuen hebben dan immers “een goedkope, niet-giftige manier om er jonger uit te zien of de resultaten van andere cosmetische of anti-verouderingsbehandelingen die ze ondergaan, te vergroten.”

Bronnen:
https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2666801?redirect=true
www.scientias.nl/gezichtsoefeningen-laten-proefpersonen-20-weken-tijd-3-jaar-jonger-lijken/


Laatst bijgewerkt: juli 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram