Ooglidcorrectie: waarom, hoe verloopt de operatie en hoeveel kost ze?

dossier Een ooglidcorrectie is één van de meest uitgevoerde esthetische ingrepen. Zowel bij een onderste als een bovenste ooglidcorrectie wordt er een strookje huid met onderliggend vetweefsel en bijhorend spierweefsel verwijderd. Hierdoor verdwijnt die vermoeide blik.

Oorzaak van overtollige huid rond de ogen

Onze huid heeft een goede portie elasticiteit meegekregen. Jammer genoeg verliezen we die een beetje door de jaren heen. Samen met wat vet dat uit de oogkas meer naar voor gaat liggen, zorgt de overtollige huid voor een storende plooi boven de ogen.  Ook jongere mensen kunnen er last van hebben, vaak zien we het dan ook terug bij hun familieleden. Maar er kan naast de leeftijd en aanleg ook een onderliggende aandoening aanwezig zijn die deze zwelling van het ooglid in de hand werkt zoals een slechte schildklierfunctie, een slechte nierfunctie en allergieën. Rimpels horen bij het natuurlijk verouderingsproces, maar door het uitzakken van de oogleden krijgt een overigens nog jong gezicht een veel oudere en vermoeidere indruk.

Lees ook: Enkele eenvoudige tips om rimpels te bestrijden

Waarom een ooglidcorrectie?

foto 1 blik voor en na de ingreep.png
Bovenste ooglidcorrectie
De klachten die veroorzaakt worden door de hangende bovenste oogleden kunnen onderverdeeld worden in esthetische en functionele klachten.

De esthetische klacht komt als eerste naar voor. Het wordt steeds moeilijker om make-up aan te brengen. Oogschaduw verdwijnt meteen onder de huidplooi en mascara geeft dadelijk een ongewenste afdruk op het bovenste ooglid. Men heeft een vermoeide blik en wordt daar dan ook vaak over aangesproken. Naar de avond toe gaan de oogleden nog meer hangen en probeert men onbewust de oogleden meer open te houden met de voorhoofdspieren. Dit geeft niet alleen een extra vermoeiend, zwaar gevoel, maar dit zorgt eveneens voor extra voorhoofdrimpels.

De functionele klacht komt later en gaar dan voornamelijk over een beperking van het bovenste gezichtsveld. Mensen zeggen vaak dat ze steeds kijken op hun bovenste oogleden.

Het voordeel van een bovenste ooglidcorrectie zonder bijkomende facelift is dat de het door derden vaak niet opgemerkt wordt. Je andere gelaatstrekken worden immers niet gewijzigd. 

Onderste ooglidcorrectie

Een onderste ooglidcorrectie wordt altijd omwille van esthetische redenen uitgevoerd. De wallen geven een oudere en vermoeide indruk.


Hoe gebeurt een ooglidcorrectie?

Bovenste oodligcorrectie
Eerst worden de insnedelijnen nauwkeurig afgetekend. Meestal gebeurt dit terwijl je rechtop zit. Een perfecte aftekening is essentieel voor een mooi symmetrisch resultaat en voldoende huidwegname (maar nooit teveel zodat het ooglid achteraf nog perfect sluit). Door de plaats van de insneden zal het uiteindelijke litteken mooi in de oogplooi vallen en zal het litteken later niet opvallen. 

foto 2 correct aftekenen.png

Vervolgens wordt het gelaat grondig ontsmet. De lokale verdoving gebeurt door middel van enkele prikjes in de afgetekende zone van het bovenste ooglid. Een algemene verdoving is bij een ooglidcorrectie, in tegenstelling tot een uitgebreide facelift, zeker niet nodig. 

Lees ook: Welke soorten verdoving zijn er?

foto 3 lokale verdoving.png

Het teveel aan huid en vet wordt weggenomen. Tenslotte worden de bloedvaatjes gecauteriseerd en wordt de wonde gehecht met een doorlopende hechtingsdraad. Deze hechtingsdraad kan na 7 à 8 dagen verwijderd worden.

foto 4 verwijderen huidstrip.png

Onderste ooglidcorrectie
Dit verloopt vrijwel identiek. De insnedes lopen net onder de wimperlijn waardoor ze achteraf ook nauwelijks zichtbaar zijn. Hierbij wordt er wel minder huid verwijderd en wordt er meer aandacht besteed aan het verwijderen van de vetzakjes. Dit kan ook gecombineerd worden met een versteviging van het onderste ooglid aan de laterale ooghoek (laterale canthopexie).
Laserresurfacing
Dit kan afzonderlijk of in combinatie met een ooglidcorrectie uitgevoerd worden. Het is meer gericht op het strakker maken van de huid. Het effect van deze behandeling in beperkter en het effect is minder duurzaam dan bij een ooglidcorrectie.

Hoe bereid je je best voor op de ingreep?

Een weekje voor de ingreep stop je best met make-up aan te brengen rond de ogen. Zodat de huid zo zuiver mogelijk is. Sommige artsen raden ook Arnica aan. Dit is een homeopathisch product tegen blauwe plekken en kan enkele dagen vooraf ingenomen worden. Bloedverdunnende medicatie (ook aspirine) mag je slechts innemen na overleg met de arts. Het is fijn om thuis al een Cold Pack in de diepvries of een Therapearl-oogmaskertje in de koelkast klaar te leggen om postoperatief onmiddellijk een goede koeling aan te brengen.

Hoe ziet de nazorg eruit?

  • De eerste uren na de ingreep kan er wel een druppeltje bloed uit de wonde komen. 
  • Dag 2 en 3 zal de zwelling het ergste zijn en na enkele dagen kunnen de wondjes ook wat jeuken. Dit is helemaal normaal en hoort bij de wondheling.  
  • Na 7 à 8 dagen worden de draadjes op de raadpleging verwijderd.  Op dat moment kan er nog wat verkleuring en/of zwelling aanwezig zijn, maar dat verschilt van persoon tot persoon.

Let op: Intensief sporten de eerste weken na een ooglidcorrectie wordt afgeraden. Overmatig zweet irriteert de verse wonde en er is een groter bloedingsrisico. Zwemmen kan de eerste drie weken niet.

Hoeveel kost een ooglidcorrectie?

Bovenste ooglidcorrectie:  
Indien het een zuiver esthetische ingreep is, zal er geen tussenkomst zijn van de mutualiteit/hospitalisatieverzekering en kan de prijs tussen 1.000 en 1.500 euro liggen, exclusief BTW.
Indien het wel om een functionele ingreep gaat, moet de (oog)arts vooraf terugbetaling aanvragen bij de mutualiteit. Hierbij moet er een uitgebreide gezichtsveldbeperking kunnen aangetoond worden en moeten er foto’s toegevoegd worden waarbij te zien is dat de huid van het bovenste ooglid over de wimpers tot aan de pupil reikt. Daarom maakt de oogarts bij een voorafgaande consultatie een gezichtsveldonderzoek en de noodzakelijke foto’s.
Onderste ooglidcorrectie
Dit wordt nooit door de mutualiteit/hospitalisatieverzekering terugbetaald omdat dit een zuiver esthetische ingreep is. Hiervoor betaal je gemiddeld 1.500 euro exclusief BTW.

Wat zijn de mogelijke complicaties van een ooglidcorrectie?

Tijdens de raadpleging vooraf dient de arts de mogelijke complicaties te overlopen.

  • Zwelling, bloeduitsorting: dit is tijdelijk en het risico is voornamelijk persoonsgebonden
  • Infectie: een correcte ontsmetting is essentieel en bij klachten van abnormale pijn en roodheid moet dit gemeld worden aan de arts
  • Asymmetrie: uiteraard is de juiste aftekening vooraf door de arts essentieel
  • Droge ogen: door wat spanning op de oogleden kan het zijn dat de patiënt tijdelijk iets minder knippert en zo iets drogere ogen heeft. Dan worden er best wat extra kunsttranen gebruikt.
  • Littekenweefsel: dit wordt zelden gezien ter hoogte van de oogleden
  • Bloeding: bij een retrobulbaire bloeding komt er druk op de oogzenuw. Dit gebeurt niet als je arts het septum orbitale intact laat. Door een goede kennis van de anatomie van het oog en oogkas van een oogarts kan dit dus perfect vermeden worden.

Lees ook: Droge ogen: oorzaken en behandeling

Goed om weten

Een ooglidcorrectie zet de klok even terug: de oogleden zitten weer wat strakker, zoals vele jaren geleden. De hangende oogplooi kan na een tijd terugkomen bij sommige patiënten. Dit is volledig afhankelijk van je individuele verouderingsproces. Een heringreep vele jaren later kan perfect en technisch voor de (oog)arts zelfs iets beperkter.


Tekst en foto’s: oogarts Charlotte Renier, Oogkliniek Brugge, specialiste in ooglidcorrecties

bron: Dr Charlotte Renier, Oogkliniek Brugge

Laatst bijgewerkt: februari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram