De gezondheidsrisico’s (en voordelen) van rood haar

In dit artikel
De gezondheidsrisico’s (en voordelen) van rood haar

dossier

Roodharigen delen veel meer dan alleen hun haarkleur. Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat dit deel van de bevolking vaker lijdt aan bepaalde ziekten zoals de ziekte van Parkinson, endometriose en huidkanker. Vooral roodharige vrouwen hebben meer kans op deze gezondheidsproblemen.? 

Hoe bijzonder is rood haar?

getty_roodharig_meisjes_gras_2023.jpg

© Getty Images

Roodharigen fascineren de wetenschap. Deskundigen voeren dan ook voortdurend studies uit in een poging om het genetische mysterie rond deze zeldzame haarkleur te ontrafelen. Meestal draaien de studies rond mutaties in de melanocortine-1 receptor (MC1R), een gen dat op chromosoom 16 ligt.

Genetische varianten van dit gen zijn al lang geïdentificeerd als de oorzaak van de huid- en haarkleur van roodharigen. Intussen hebben wetenschappers echter ontdekt dat de mutaties ook gelinkt zijn aan bepaalde gezondheidsproblemen. 

Roodharigen: de gezondheidsrisico's

  • Huidkanker: roodharigen zijn vatbaarder voor melanoom en dat is niet alleen omdat hun blanke huid kwetsbaarder is voor zonnestralen. De reden zou ook genetisch kunnen zijn. Bij de meeste mensen bindt het MC1R-gen met het PTEN-eiwit om mutaties in de huid, veroorzaakt door UV-straling, te herstellen. Bij roodharigen speelt MC1R echter geen rol en wordt het PTEN-eiwit niet geactiveerd. Het kan dus niet als "kankeronderdrukker" fungeren.
  • Verhoogd risico om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen: een studie heeft aangetoond dat mensen met rood haar twee keer zoveel risico lopen om de ziekte van Parkinson te ontwikkelen dan mensen met zwart haar. Hoewel is vastgesteld dat MC1R-varianten betrokken zijn bij de ziekte van Parkinson, weten onderzoekers nog niet welke rol ze precies spelen bij de ontwikkeling van de ziekte. 
  • Verhoogd risico op endometriose: een studie uit 2006 bij 90.065 vrouwen toonde aan dat vrouwen met rood haar (niet onvruchtbaar) meer kans hadden om endometriose te ontwikkelen dan vrouwen met andere haarkleuren. Roodharigen met onvruchtbaarheid blijken daarentegen minder vaak endometriose te hebben.
  • Gevoeliger voor pijn: net zoals roodharigen gevoeliger zijn voor koude en warmte, zouden ze ook gevoeliger zijn voor pijn. Ook hier wordt gedacht dat een mutatie in het MC1R de oorzaak is. Deze genetische variatie zou ook de reactie van roodharigen op verdovingsmiddelen beïnvloeden. 

Uit een studie uit 2017 blijkt dat roodharige vrouwen slechter scoorden dan andere vrouwen in maar liefst tien gezondheidscategorieën. Een van de verklaringen van de wetenschappers houdt verband met het hoge oestrogeengehalte in het weefsel van roodharige vrouwen. Dat zou mogelijks de oorzaak kunnen zijn van bepaalde gezondheidsproblemen.

Roodharigen: de gezondheidsvoordelen

Gelukkig hebben de genetische mutaties bij roodharigen ook enkele voordelen, vooral voor mannen:  

  • Meer vitamine D in het lichaam: genetica heeft roodharigen een superkracht gegeven waardoor ze zich kunnen aanpassen in gebieden met een lagere lichtintensiteit. Hun lichaam produceert zelf vitamine D. Zij zijn dus beter beschermd tegen ziekten die verband houden met een tekort aan vitamine D, zoals bijvoorbeeld osteoporose, rachitis (stoornis van botvorming bij kinderen) of hoge bloeddruk
  • Minder risico op prostaatkanker: er zijn aanwijzingen dat MC1R-varianten de ontwikkeling van prostaatkanker kunnen beïnvloeden. Een artikel uit 2013 meldde dat mannen met rood haar vijftig procent minder kans hebben om dit type kanker te ontwikkelen als andere mannen. 

Lees ook: Hebben roodharigen een hogere pijngrens?

Bronnen:? 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.nature.com  
https://medicover-genetics.com  
https://www.jidonline.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram