Gezond eten om te slagen

dossier De examenkoorts bij de studenten loopt op. Om te slagen moet er natuurlijk gestudeerd worden maar een gezonde levensstijl kan ook helpen. Voldoende en regelmatig lichaamsbeweging nemen om zich te ontspannen, voldoende nachtrust nemen om te recupereren en voldoende en gezond eten. Niet alleen tijdens de examens maar ook tijdens de blokperiode vooraf.

f-123-gez-voed-school-exam-01-19.png

Tien eenvoudige tips. Makkelijk te onthouden...

1. Eet voldoende.
Wie te weinig eet, wordt sneller moe en kan zich moeilijker concentreren en belangrijke informatie memoriseren.

2. Neem drie maaltijden per dag (inclusief een goed ontbijt) en eventueel ook iets tussendoor.

3. Drink voldoende water, zeker bij warm weer.
Vermijd alcohol.

4. Eet niet tussen je boeken.
Laat de maaltijd samenvallen met een moment van pauze en ontspanning. Gun jezelf de tijd om rustig te eten en de batterijen weer op te laden.
Schrans niet. Met een volle maag voel je je ongemakkelijk en loom en kan je je niet goed concentreren. 

5. Geef de voorkeur aan zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals bruin brood, aardappelen en andere volkoren graanproducten als energieleveranciers boven zoetigheden. Zij geven geleidelijk energie vrij waarop je langer en meer efficiënt kan functioneren.

6. Voorzie gezonde tussendoortjes zoals een boterham met mager beleg en/of groenten, yoghurt, fruit(sla), een milkshake met vers fruit. 

7. Kies voor afwisseling . Zo verzeker je de aanbreng van alle benodigde vitaminen en mineralen. Een tekort aan vitaminen en mineralen kan je futloos maken waardoor je minder goed kan studeren.

8. Vertrouw niet op supplementen.
Wie voldoende en gevarieerd eet en elke dag voldoende groenten en fruit neemt, heeft geen baat bij supplementen. Er bestaan geen wondermiddelen voor het geheugen.

9. Wees matig met cafeïnerijke dranken zoals koffie, cola en bepaalde "energy-drinks". Je pept er even van op maar als je ze te vaak gebruikt, kunnen ze nadien in je nadeel werken door bijvoorbeeld je slaap te verstoren.

10. Verwaarloos je voeding evenmin op de dag van je examen. Start met een goed ontbijt en voorzie eventueel een tussendoortje om een flauwte tegen te gaan.

Lees ook: Eten tijdens de examens: Hersenvoeding

Lees ook: Gezond studerenLaatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram