Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Laatst bijgewerkt: maart 2021
123-fruit-kiwi-170-12.jpg

nieuws

Volgens de Hoge Gezondheidsraad van België heeft een volwassen persoon 110 mg vitamine C per dag nodig. Pasgeborenen en vooral prematuren hebben een verhoogde behoefte. Ook bij kinderen en adolescenten is de behoefte per kg lichaamsgewicht belangrijker dan bij volwassenen. Tijdens zwangerschap, borstvoeding, en voor rokers is de aanbevolen hoeveelheid vitamine C eveneens hoger.


Aanbevolen dagelijkse opnamehoeveelheid Vitamine Cmg/dag
0-6 maand
50
7-12 maand 
50
1-3 jaar 
60
4-6 jaar
75
7-10 jaar90
11-14 jaar
100
15-70-plussers110
Zwangerschap110
Borstvoeding110

Een tekort aan vitamine C
Een tekort aan Vitamine C veroorzaakt scheurbuik, vermoeidheid, anemie en verhoogt mogelijks de gevoeligheid voor infecties. Om scheurbuik te voorkomen, is 30 mg al voldoende. Het is helemaal niet moeilijk om aan de 110 mg te komen die je als volwassene nodig hebt. 1 sinaasappel of 1 kiwi, 2 mandarijntjes, 150 g broccoli of bloemkool, of één glas sinaasappelsap van 200 ml bevatten ongeveer 40 mg vitamine C, dus meer dan een derde van de dagelijkse behoefte. Ook tomaten, aardbeien, paprika, ananas, aardappelen, en veel andere groente en fruit bevatten vitamine C. Je hoeft dus geen vitaminepillen te slikken om de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen. 
Een teveel aan vitamine C
Tot vandaag zijn er geen studies die een toxisch effect aantonen van hoge dosissen vitamine C (meer dan 1000 mg/dag), maar toch is voorzichtigheid geboden. Een hoge dosering kan namelijk wel leiden tot digestieve problemen. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine, wat betekent dat je lichaam de overschotten maar weinig kan opslaan en dat je het teveel dus uitplast of via de stoelgang afvoert. Dit verklaart waarom de megadosissen van 1 of 2 g per dag die sommige websites adviseren, maag- en darmklachten, diarree en winderigheid kunnen veroorzaken. Het risico op nierstenen kan ook toenemen, hoewel dit nooit bevestigd is in onderzoek.

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.health.belgium.be
https://www.mayoclinic.org


Lees ook: Waarom vitamine C zo belangrijk is


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram