Hoe gezond is een kaki?

unsplash_kaki_fruit_2023.jpg

dossier

Kaki’s zijn met hun zoete, honingachtige smaak niet enkel lekker, ze zitten ook boordevol gezonde voedingsstoffen. De feloranje vrucht komt oorspronkelijk uit China, waar ze werd geconsumeerd om haar geneeskrachtige eigenschappen. Wat maakt de kakivrucht precies zo gezond?

Lees ook: 7 redenen waarom een kiwi heel erg gezond voor je is

7 gezondheidsvoordelen van kaki

  1. De vrucht is rijk aan voedingsstoffen. Kaki’s bevatten weinig calorieën en veel vezels, waardoor ze gewichtsverlies kunnen bevorderen. Voorts bevat één kaki meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A, een vetoplosbare vitamine die essentieel is voor de immuunfunctie, het gezichtsvermogen en de ontwikkeling van de foetus. Naast vitaminen en mineralen bevatten kaki's een breed scala aan gezonde, plantaardige bestanddelen, waaronder tannines, flavonoïden en carotenoïden.
  2. Ook zijn kaki’s een uitstekende bron van krachtige antioxidanten, zoals flavonoïden en bètacaroteen. Antioxidanten helpen celschade voorkomen of vertragen door oxidatieve stress tegen te gaan. Oxidatieve stress linkt men aan bepaalde chronische ziekten, waaronder hartziekten, diabetes, kanker en neurologische aandoeningen zoals alzheimer.
  3. Kaki’s kunnen gunstig zijn voor de gezondheid van het hart. De vruchten bevatten een optimale cocktail van voedingsstoffen om het hart in goede conditie te houden. Ze bevatten namelijk flavonoïde antioxidanten, waaronder quercetine en kaempferol. Flavonoïden zouden de bloeddruk en het slechte LDL-cholesterol verlagen en ontstekingen verminderen. Ook tannines die onrijpe kaki's hun bittere smaak geven, en het looizuur en galzuur in de kaki gaan hoge bloeddruk tegen.
  4. Ze kunnen ontstekingen helpen verminderen. Een kaki bevat veel vitamine C: 20 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine C helpt cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen en bestrijdt ontstekingen in het lichaam. Uit verschillende studies blijkt dat een hoge inname van vitamine C via voeding een lager risico geeft op ontstekingsziekten zoals hartziekten, prostaatkanker en diabetes. Ook de antioxidanten in kaki’s gaan ontsteking tegen.
  5. Kaki’s zijn rijk aan vezels. Voedingsmiddelen met veel oplosbare vezels, zoals fruit en groenten, helpen het lichaam om overtollig cholesterol uit te scheiden. Door te veel LDL-cholesterol verhoogt je kans op hartziekten, beroertes en hartaanvallen. Vezels zijn ook belangrijk voor een regelmatige stoelgang en kunnen de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Oplosbare vezelrijke voedingsmiddelen zoals kaki's vertragen namelijk de vertering van koolhydraten en de opname van suiker, wat pieken in de bloedsuikerspiegel helpt voorkomen. Bovendien stimuleren vezels de goede bacteriën in je darmen, wat positief is voor je spijsvertering en algemene gezondheid.
  6. Kakifruit ondersteunt een gezond gezichtsvermogen. Kaki’s leveren veel vitamine A en antioxidanten die essentieel zijn voor de gezondheid van de ogen. Eén kaki levert zelfs 55 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A. Vitamine A ondersteunt de werking van de bindvliezen en het hoornvlies. De vruchten bevatten ook luteïne en zeaxanthine, carotenoïde antioxidanten. Deze stoffen kunnen het risico op bepaalde oogziekten verminderen, zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie, een ziekte die het netvlies aantast en gezichtsverlies kan veroorzaken.
  7. Ze zijn goed voor de gezondheid van de hersenen. Kaki’s bevatten de antioxidant fisetine. Fisetine kan het langetermijngeheugen verbeteren en beschermen tegen leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang. De stof vermindert ook hersenschade die is ontstaan door ischemische beroertes. En aangezien fisetine het serotonineniveau verhoogt, heeft het ook een antidepressieve werking.


Lees ook: Hoe gezond is een banaan?

Bronnen:
https://www.verywellfit.com
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram