Liever een stuk fruit dan een glas sap?

nieuws Je kunt een stuk fruit per dag vervangen door een glas sinaasappelsap, grapefruitsap of ananassap omdat deze sappen relatief veel vitamine C en foliumzuur bevatten. Maar bij de bereiding van sap gaan wel voedingsstoffen verloren, zoals vezels en vitamine C. In appelsap en druivensap zitten bijvoorbeeld nauwelijks nog vezels en vitamines. In een heel stuk fruit zitten al deze voedingsstoffen wel, en omdat er veel vezels inzitten, krijg je sneller een verzadigd gevoel.
Het aantal voedingsstoffen per glas verschilt wel. Een zelfgemaakte smoothie van vers fruit bevat bijvoorbeeld meer vitamine C en vezels dan geconcentreerd sap uit een pak. Een glas sinaasappelsap met vruchtvlees -uit een pak- zit daar tussenin qua vezelgehalte.

Suiker in vruchtensap
Als je vruchtensap drinkt in plaats van fruit, houd dan rekening met de calorieën. Vruchtensappen bevatten van nature suiker en dus energie. Het drinken van veel vruchtensap zorgt ervoor dat je snel veel calorieën binnenkrijgt en dat kan de kans op overgewicht vergroten. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit kunnen aantasten.
Hoeveel calorieën zitten er in 1 glas vruchtensap (150 ml)? Kijk in de onderstaande tabel.

Drank

Kilocalorieën

Appelsap

50

Sinaasappelsap (uit pak)

65

Dubbeldrank

75

Druivensap

95

Sap, nectar, drank: wat is het verschil?

Vruchtendrank, vruchtennectar en dubbeldrank zijn niet hetzelfde als vruchtensap. Dit zijn geen 100% vruchtensap, ze bevatten ook water, toegevoegde suiker en vaak ook citroenzuur, aroma’s en andere hulpstoffen. Deze dranken zijn niet geschikt om vers fruit te vervangen.

Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram