Voorkom tanderosie

Laatst bijgewerkt: maart 2021

nieuws Iedereen beseft dat suiker schadelijk is voor de tanden omdat dit zogenaamde gaatjes (cariës) kan veroorzaken. Maar zonder er bij stil te staan, eten wij dagelijks steeds meer zure voedingsmiddelen die een negatieve impact hebben op onze tanden. Frisdrank, fruitsap, de meeste sportdranken, maar ook (zuur) fruit, hoe gezond ook, en wijn kunnen zuren bevatten. Light dranken zijn in dit opzicht even slecht als gewone frisdranken, omdat zij evenveel zuur bevatten. Voor het ontstaan van cariës zijn zij wel minder schadelijk. Het zuigen op Vitamine C preparaten kan funest zijn voor het tandglazuur. De zuren verzachten tijdelijk het tandglazuur waardoor het langzaam aan kan wegslijten. Na het nuttigen van voedsel of drank heeft het gebit tijd nodig om zich te herstellen, het tandglazuur moet opnieuw hard worden. Maar omdat we steeds vaker eten en drinken, krijgen de tanden daar de tijd niet meer voor en slijt het glazuur makkelijker af. Zo ontstaat tanderosie. De tanden van kinderen zijn gevoeliger voor tanderosie: het glazuur van melktanden en nieuwe, blijvende tanden is kwetsbaar voor zuren omdat het tandglazuur nog niet volledig uitgehard is.

We moeten een onderscheid maken tussen tanderosie en tandcariës. Als een tandoppervlak niet goed is schoongemaakt, vormen de achtergebleven bacteriën zuur uit het suiker in de voeding. Het zuur wordt uitgescheiden op de tand, waardoor de cariës ontstaat. Tanderosie vindt dus juist plaats bij schone tandoppervlakken. Als we direct na het nuttigen van zuur de tanden poetsen, slijt het door zuur geruwde oppervlak zelfs sneller weg.
In het beginstadium is tanderosie niet meer dan een donkere plek op het tandoppervlak. Naarmate het erosieproces zich voortzet, ontwikkelen zich beschadigingen op de tanden in de vorm van zoutvaatjes. Komt de zachte binnenkant van de tand bloot te liggen, dan wordt de tand gevoelig voor warm en koud. In dit stadium zijn verkleuringen van het tandoppervlak duidelijk zichtbaar.


Tips om het gebit te beschermen tegen tanderosie
• Verminder het gebruik van zure dranken en levensmiddelen. Neem als alternatief thee (gewone, niet vruchten of kruidenthee), koffie (liefst zonder suiker), of zuivel.
• Houdt zure dranken en levensmiddelen zo kort mogelijk in de mond. Niet rond de tong en tanden spoelen, en het liefst met een rietje drinken.
• Zuig niet op zuur snoepgoed, Vitamine C-tabletten en aangezuurde levensmiddelen.
• Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zeven keer per dag.
• Beperk het eten van zuur fruit tot 1 à 2 keer per dag.
• Neutraliseer het zuur na het gebruik door na te spoelen met water of melk of door te kauwen op een suikervrije kauwgom.
• Als u bij het ontbijt een vruchten sap wilt drinken, poets dan bij voorkeur de tanden voor het ontbijt.
• Wacht na het nuttigen van zure dranken en levensmiddelen minstens een uur, voordat u de tanden gaat poetsen.
• Gebruik een gefluorideerde tandpasta (het liefst met bicarbonaat).
• Gebruik geen tandbleekmiddelen met een hoog gehalte aan zuur.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram