Honden kunnen besmetting met covid-19 opspeuren

123m-hond-black-dieren-23-5.jpg

nieuws Nog maar eens een bewijs dat honden zoveel meer zijn dan gezelschapsdieren: ze lijken in staat te zijn om te ruiken of iemand besmet is met covid-19. In de luchthaven van Dubai worden speciaal opgeleide viervoeters al ingezet om besmette mensen te detecteren. Ook in België zijn er verschillende onderzoeken in deze richting aan de gang. 

Dat honden een enorm scherp reukvermogen hebben, komt wellicht voor niemand als een verrassing. Een hondenneus bevat tot 300 miljoen receptoren voor geur, vergeleken met 5 à 6 miljoen in een mensenneus.  Ook hun brein richt zich veel meer dan het onze op het analyseren van geuren.  

Omwille van hun goede neus worden honden al jaren ingezet om bijvoorbeeld explosieven en drugs op te sporen. Maar onderzoek wijst ook uit dat de dieren ziektes kunnen onderscheiden in mensen. Zo zijn ze in staat om onder meer diabetes, malaria, kanker en virale infecties te detecteren. Enkele maanden geleden al begonnen onderzoekers wereldwijd daarom met testen om te achterhalen of honden ook tegen de covid-19-pandemie ingezet konden worden. De voorlopige resultaten zijn alvast beloftevol.

Speeksel en zweet

Zo slaagden honden er, volgens een Duitse studie, na een week training al in om speeksel van patiënten met het coronavirus te onderscheiden. Een internationaal onderzoek, geleid door Franse wetenschappers, toonde aan dat opgeleide viervoeters een besmetting met het virus kunnen opsporen aan de hand van het zweet van mensen, zelfs als die nog geen symptomen vertonen.  “Honden die covid-19 kunnen detecteren, zijn een betrouwbare, herhaaldelijk in te zetten, goedkope, gemakkelijke en snelle manier om mogelijke coronagevallen te screenen”, stelde de Australische onderzoeker Anne-Lise Chaber, betrokken bij dit laatste onderzoek. 

Niet enkel in luchthavens

In de luchthaven van Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten, worden honden nu al ingezet om te vermijden dat besmette mensen in het vliegtuig stappen. Er worden van reizigers zweetstalen afgenomen, die dan in een aparte ruimte door de honden besnuffeld worden. In ongeveer een minuut zijn de resultaten bekend.

Deze techniek zou niet alleen nuttig kunnen zijn in luchthavens, maar ook bijvoorbeeld in sportstadions, bij massa-evenementen en voor snelle screenings van medewerkers in rusthuizen en ziekenhuizen. Ze zou ook van goudwaarde kunnen zijn specifiek in landen met een beperkte capaciteit van traditionele diagnostische testen. 

Belgisch onderzoek

Onder andere in ons land, Brazilië, Chili en Argentinië zijn vergevorderde studies in deze richting aan de gang. In België zijn vooral de universiteiten van Gent en Luik en het bedrijf K9 Detection hier zeer actief mee bezig. 

De honden zouden geen gevaar lopen tijdens hun speurwerk. Sowieso is de kans dat een hond besmet wordt met het covid-19-virus al heel erg klein, maar er zouden ook de nodige veiligheidsmaatregelen in acht genomen worden.
 
Bronnen: 
https://www.scientias.nl
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.adelaide.edu.au
https://theconversation.com
https://www.news-medical.net
https://www.sciencefocus.com

Lees ook: Ook honden rebelleren tijdens puberteit

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram