Zoekresultaten voor coronavirus (77 artikels)
11/06/2015 - Het MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus of MERS-CoV) is een bijzondere stam van het coronavirus die in 2012 voor het eerst is gevonden.
10/04/2020 - Iedereen heeft het over het coronavirus en er zijn veel vragen. Hoe leg je dit aan kinderen uit?
28/12/2020 - Ondertussen zijn ook in België enkele gevallen van de Britse variant van het Corona-virus ontdekt. Hoe gevaarlijk zijn deze nieuwe varianten van het virus en moeten we ons zorgen maken?
3/03/2020 - Het aantal besmettingen met het nieuwe Coronavirus loopt ook in ons land op. Huisartsen worden overspoeld met vragen, dus lijsten we graag nog eens enkele belangrijke feiten en symptomen op.
24/04/2020 - Hoe kan het dat er meer mannen dan vrouwen doodgaan aan het coronavirus? Dat heeft alles te maken met hoe hun immuunsysteem werkt.
11/02/2020 - Om de Belgische bevolking correct te informeren over de laatste stand van zaken over het coronavirus en verspreiding van fake news tegen te gaan, heeft de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid (FOD Volksgezondheid) een website opgestart.
17/07/2020 - Het coronavirus hoeft geen introductie meer. Maar hoe kunnen we in godsnaam vermijden dat covid-19 ook de volgende jaren overschaduwt? Filip Lardon, fysioloog aan de UAntwerpen, over de strijd van vandaag en morgen, in een nieuw college van Universiteit van Vlaanderen.
7/04/2003 - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigde dat een coronavirus aan de basis van Sars (Severe Acute Respiratory Syndrome) ligt.
24/03/2020 - De meeste patiënten die besmet zijn met het coronavirus hebben ademhalingssymptomen, maar Chinese onderzoekers van de Wuhan Medical Treatment Expert Group laten weten dat ook spijsverteringsproblemen een symptoom kunnen zijn, of zelfs een voorbode.
13/10/2020 - Sinds de pandemie mogen we maar heel weinig mensen thuis ontvangen. Wat kan je doen om een etentje of een gezellig samenzijn in je woning zo 'coronavirus proof' mogelijk te laten verlopen? En hoe werk je daaraan mee als invité?
6/03/2020 - Aan de hand van een digitale, interactieve wereldkaart kan je per land het aantal besmettingen met het coronavirus live volgen.
15/04/2021 - Volgens een studie van de Amerikaanse Cleveland Clinic die in november 2020 gepubliceerd werd in PLOS Biology zou het toedienen van melatonine een mogelijke behandeling kunnen zijn voor wie het coronavirus (sars-CoV-2) heeft opgelopen.
6/04/2020 - Sciensano heeft het Rode Kruis gevraagd om alle bloedstalen ter beschikking te stellen voor een grootschalig bevolkingsonderzoek. Enerzijds om een beter beeld te krijgen op het aantal besmettingen in Vlaanderen, maar vooral ook om te kijken of er geen antistoffen gevonden worden tegen het coronavirus.
24/04/2020 - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt mensen aan om een mondmasker te dragen als ze zelf symptomen vertonen of als ze in contact komen met iemand die vermoedelijk het coronavirus heeft. Het is wel van belang om deze op een correcte manier aan te brengen, anders krijg je een vals gevoel van bescherming.
16/03/2020 - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar waarschuwing voor het gebruik van de pijnstiller Ibuprofen bij een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus weer ingetrokken. Dat blijkt uit een mededeling van de organisatie.
8/01/2021 - Terwijl de vaccinatiecampagne wordt uitgerold, rijzen ook de vragen: Zijn de vaccins wel veilig? Zijn er bijwerkingen of gevolgen op lange termijn? Werken ze ook tegen het gemuteerde coronavirus? En wie wordt wanneer gevaccineerd tegen COVID-19? Een overzicht.
27/01/2020 - Het virus dat begin januari in de Chinese miljoenenstad Wuhan uitbrak, heeft intussen al aan heel wat mensen het leven gekost. Wereldwijd gaan meer en meer alarmbellen af en misschien maak jij je ook wel zorgen. Terecht? We zetten alles even op een rijtje.
8/05/2020 - Wetenschappers van over de hele wereld zijn op zoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Maar tegelijk horen we dat het virus snel zal muteren, en dan werkt het vaccin toch niet meer tegen die nieuwe virussen. Hoe zit dat precies?
12/05/2022 - De symptomen van een pollenallergie lopen deels gelijk met die van het coronavirus, wat voor verwarring en ongerustheid kan zorgen. Gelukkig zijn er ook belangrijke verschillen tussen de twee aandoeningen.
26/03/2021 - Door de oplopende besmettingscijfers zijn de maatregelen tegen het coronavirus weer aangescherpt in ons land. Hoe doet België het in vergelijking met de andere Europese landen? En waar in Europa zijn de meeste besmettingen?
22/05/2014 - In Nederland is medio mei 2014 bij twee mensen een infectie met het MERS-coronavirus vastgesteld. Het gaat om een man en een vrouw die besmet zijn geraakt tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië,
23/12/2021 - Sommigen zeggen dat het risico bijna nihil is, volgens anderen is de dreiging in alle omstandigheden reëel. Kunnen we een indeling maken van de situaties buitenshuis waarin het risico op overdracht van het SARS-CoV-2 coronavirus het grootst is?
1/06/2020 - UZ Leuven start met een nieuwe klinische studie om te achterhalen hoe het immuunsysteem reageert wanneer een kankerpatiënt COVID-19 krijgt. De onderzoekers hopen te weten te komen of behandelingen en immunotherapie doeltreffend blijven en of het ziekteverloop wijzigt.
4/05/2020 - Er wordt volop gewerkt aan de exitstrategie voor de lockdown rond het coronavirus, maar wat er nu precies moet of mag, is niet altijd voor iedereen even duidelijk. We lijsten de belangrijkste richtlijnen en aanbevelingen, die te maken hebben met ‘bescherming’, even op per situatie.
25/05/2020 - Nog te vaak stellen mensen ziekenhuis- of doktersafspraken uit, uit schrik om besmet te worden met het coronavirus. In samenwerking met de Belgische Cardiologische Liga en de Diabetes Liga lanceert Kom op tegen Kanker een oproep om net wél naar je arts te gaan.
9/04/2020 - Uit een recente studie blijkt dat COVID-19 op karton tot 24 uur blijft leven en op plastic en staal zelfs tot drie dagen. Regelmatig poetsen is belangrijk om corona- en andere bacteriën weg te werken, maar hoe doe je dat dan best? En hoe was je kleren van een gezinslid dat vermoedelijk besmet is met het coronavirus?
5/03/2020 -
22/04/2021 - Rusland heeft ook een vaccin ontwikkeld om dieren te beschermen tegen het coronavirus. Voor huisdieren, zoals honden en katten, lijkt een vaccin echter niet dringend te zijn, omdat ze niet veel last hebben van de ziekte en die ook normaal niet doorgeven aan mensen.
8/10/2020 - Het rhinovirus, dat verantwoordelijk is voor de meeste verkoudheden, veroorzaakt wel een snotneus, maar geeft tegelijkertijd een boost aan ons immuunsysteem waardoor we gewapend zijn tegen het griepvirus. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 13.000 patiënten met een luchtweginfectie.
26/11/2021 - Er is momenteel veel te doen rond de coronapil, maar er zijn nog meer nieuwe medicijnen tegen het coronavirus op komst. Hoewel ze het vaccin niet kunnen vervangen, zorgen ze er wel voor dat wie besmet is minder hard getroffen wordt. Een overzicht.