Zoekresultaten voor coronavirus (40 artikels)

Wat je moet weten over het MERS-Coronavirus

Wat je moet weten over het MERS-Coronavirus 11/06/2015 - Het MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus of MERS-CoV) is een bijzondere stam van het coronavirus die in 2012 voor het eerst is gevonden.

Het coronavirus: hoe leg je dat uit aan kinderen?

Het coronavirus: hoe leg je dat uit aan kinderen? 10/04/2020 - Iedereen heeft het over het coronavirus en er zijn veel vragen. Hoe leg je dit aan kinderen uit?

Coronavirus ligt aan de basis van Sars

7/04/2003 - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigde dat een coronavirus aan de basis van Sars (Severe Acute Respiratory Syndrome) ligt.

Coronavirus: Over het verschil met griep, mondmaskers en sterftecijfers

Coronavirus: Over het verschil met griep, mondmaskers en sterftecijfers 3/03/2020 - Het aantal besmettingen met het nieuwe Coronavirus loopt ook in ons land op. Huisartsen worden overspoeld met vragen, dus lijsten we graag nog eens enkele belangrijke feiten en symptomen op.

Waarom overlijden meer mannen dan vrouwen aan het coronavirus?

Waarom overlijden meer mannen dan vrouwen aan het coronavirus? 24/04/2020 - Hoe kan het dat er meer mannen dan vrouwen doodgaan aan het coronavirus? Dat heeft alles te maken met hoe hun immuunsysteem werkt.

Overheid geeft update over coronavirus op nieuwe website

Overheid geeft update over coronavirus op nieuwe website 11/02/2020 - Om de Belgische bevolking correct te informeren over de laatste stand van zaken over het coronavirus en verspreiding van fake news tegen te gaan, heeft de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid (FOD Volksgezondheid) een website opgestart.

Alles wat je moet weten over het coronavirus

Alles wat je moet weten over het coronavirus 27/01/2020 - Het virus dat begin januari in de Chinese miljoenenstad Wuhan uitbrak, heeft intussen al aan heel wat mensen het leven gekost. Wereldwijd gaan meer en meer alarmbellen af en misschien maak jij je ook wel zorgen. Terecht? We zetten alles even op een rijtje.

Twee MERS-patiënten in Nederland

Twee MERS-patiënten in Nederland 22/05/2014 - In Nederland is medio mei 2014 bij twee mensen een infectie met het MERS-coronavirus vastgesteld. Het gaat om een man en een vrouw die besmet zijn geraakt tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië,

Kunnen we het coronavirus ooit overwinnen?

Kunnen we het coronavirus ooit overwinnen? 17/07/2020 - Het coronavirus hoeft geen introductie meer. Maar hoe kunnen we in godsnaam vermijden dat covid-19 ook de volgende jaren overschaduwt? Filip Lardon, fysioloog aan de UAntwerpen, over de strijd van vandaag en morgen, in een nieuw college van Universiteit van Vlaanderen.

Coronavirus: correct gebruik van een mondmasker

Coronavirus: correct gebruik van een mondmasker 24/04/2020 - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt mensen aan om een mondmasker te dragen als ze zelf symptomen vertonen of als ze in contact komen met iemand die vermoedelijk het coronavirus heeft. Het is wel van belang om deze op een correcte manier aan te brengen, anders krijg je een vals gevoel van bescherming.

Coronavirus: Rode Kruis laat bloed van donoren testen

Coronavirus: Rode Kruis laat bloed van donoren testen 6/04/2020 - Sciensano heeft het Rode Kruis gevraagd om alle bloedstalen ter beschikking te stellen voor een grootschalig bevolkingsonderzoek. Enerzijds om een beter beeld te krijgen op het aantal besmettingen in Vlaanderen, maar vooral ook om te kijken of er geen antistoffen gevonden worden tegen het coronavirus.

WHO trekt waarschuwing voor ibuprofen weer in

WHO trekt waarschuwing voor ibuprofen weer in 16/03/2020 - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar waarschuwing voor het gebruik van de pijnstiller Ibuprofen bij een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus weer ingetrokken. Dat blijkt uit een mededeling van de organisatie.

Coronavirus: Op deze kaart kan je de verspreiding live volgen

Coronavirus: Op deze kaart kan je de verspreiding live volgen 6/03/2020 - Aan de hand van een digitale, interactieve wereldkaart kan je per land het aantal besmettingen met het coronavirus live volgen.

Gezondheid.be en het coronavirus

Gezondheid.be en het coronavirus 17/03/2020 - Omdat het in deze periode uiterst belangrijk is om voor jezelf, jouw gezondheid en die van een ander te zorgen, blijven wij ten tijde van het coronavirus artikels brengen die elk aspect van onze gezondheid beslaan

Hoe merk je het verschil tussen hooikoorts en corona?

Hoe merk je het verschil tussen hooikoorts en corona? 18/06/2020 - De symptomen van een pollenallergie lopen deels gelijk met die van het coronavirus, wat voor verwarring en ongerustheid kan zorgen. Gelukkig zijn er ook belangrijke verschillen tussen de twee aandoeningen.

Waarom kunnen we niet 1 vaccin ontwikkelen tegen alle (corona)virussen?

Waarom kunnen we niet 1 vaccin ontwikkelen tegen alle (corona)virussen? 8/05/2020 - Wetenschappers van over de hele wereld zijn op zoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Maar tegelijk horen we dat het virus snel zal muteren, en dan werkt het vaccin toch niet meer tegen die nieuwe virussen. Hoe zit dat precies?

Hoe kan je best je huis poetsen en kleren wassen tijdens de coronacrisis?

Hoe kan je best je huis poetsen en kleren wassen tijdens de coronacrisis? 9/04/2020 - Uit een recente studie blijkt dat COVID-19 op karton tot 24 uur blijft leven en op plastic en staal zelfs tot drie dagen. Regelmatig poetsen is belangrijk om corona- en andere bacteriën weg te werken, maar hoe doe je dat dan best? En hoe was je kleren van een gezinslid dat vermoedelijk besmet is met het coronavirus?

Coronavirus: ook maag- en darmklachten zijn een symptoom

Coronavirus: ook maag- en darmklachten zijn een symptoom 24/03/2020 - De meeste patiënten die besmet zijn met het coronavirus hebben ademhalingssymptomen, maar Chinese onderzoekers van de Wuhan Medical Treatment Expert Group laten weten dat ook spijsverteringsproblemen een symptoom kunnen zijn, of zelfs een voorbode.

UZ Leuven onderzoekt wisselwerking kanker en COVID-19

UZ Leuven onderzoekt wisselwerking kanker en COVID-19 1/06/2020 - UZ Leuven start met een nieuwe klinische studie om te achterhalen hoe het immuunsysteem reageert wanneer een kankerpatiënt COVID-19 krijgt. De onderzoekers hopen te weten te komen of behandelingen en immunotherapie doeltreffend blijven en of het ziekteverloop wijzigt.

Welke voorzorgsmaatregelen moeten we nemen nu de quarantaine wat versoepeld wordt?

Welke voorzorgsmaatregelen moeten we nemen nu de quarantaine wat versoepeld wordt? 4/05/2020 - Er wordt volop gewerkt aan de exitstrategie voor de lockdown rond het coronavirus, maar wat er nu precies moet of mag, is niet altijd voor iedereen even duidelijk. We lijsten de belangrijkste richtlijnen en aanbevelingen, die te maken hebben met ‘bescherming’, even op per situatie.

Virus blijft tot 72 uur leefbaar op voorwerpen

Virus blijft tot 72 uur leefbaar op voorwerpen 19/03/2020 - Het nieuwe coronavirus, dat de longziekte covid-19 veroorzaakt, blijft tot 72 uur lang leefbaar op plastics en tot 48 uur op roestvrij staal. Op karton houdt het virus 24 uur stand, in uitgehoeste aerosoldruppeltjes blijft het slechts drie uur actief.

Kom op tegen Kanker doet oproep: 'Stel je doktersafspraak niet uit'

Kom op tegen Kanker doet oproep: 'Stel je doktersafspraak niet uit' 25/05/2020 - Nog te vaak stellen mensen ziekenhuis- of doktersafspraken uit, uit schrik om besmet te worden met het coronavirus. In samenwerking met de Belgische Cardiologische Liga en de Diabetes Liga lanceert Kom op tegen Kanker een oproep om net wél naar je arts te gaan.

Een shot moedermelk als medicijn tegen het coronavirus?

Een shot moedermelk als medicijn tegen het coronavirus? 27/04/2020 - Wetenschappers van Amsterdam Universitair Medische Centra willen onderzoeken of moedermelk van vrouwen die COVID-19 hadden antistoffen tegen de ziekte bevat en dus ingezet kan worden als medicijn.

Ben je als roker of vaper vatbaarder voor het coronavirus?

Ben je als roker of vaper vatbaarder voor het coronavirus? 20/04/2020 - Aangezien COVID-19 zich vooral op de longen zet, vragen veel rokers zich af of ze meer kans hebben op complicaties als ze besmet raken met het virus. “Ja, er is steeds meer bewijs dat dat zo is”, klinkt het bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Handen wassen: advies voor mensen met psoriasis of eczeem

Handen wassen: advies voor mensen met psoriasis of eczeem 26/03/2020 - Gezondheidsinstanties roepen op om zoveel mogelijk grondig onze handen te wassen, maar voor mensen met eczeem of psoriasis kan dat de huidaandoening verergeren. Ook wie een gezonde huid heeft, kan last krijgen door overmatig gebruik van zeep en handgels.

Verspreiding coronavirus tegengaan is eigenlijk verrassend simpel

Verspreiding coronavirus tegengaan is eigenlijk verrassend simpel 20/02/2020 - Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben aangetoond dat een virus zich veel moeilijker zou verspreiden als we onze handen wat vaker en grondiger zouden wassen.

Mysterieuze ziekte maakt slachtoffers in China, Thailand en Japan

Mysterieuze ziekte maakt slachtoffers in China, Thailand en Japan 20/01/2020 - In China zijn al twee personen omgekomen door een longontsteking die het gevolg is van het virus. Ook in Thailand en in Japan zijn er meldingen van slachtoffers.

‘Mondmaskers in de vriezer steken, werkt niet’

‘Mondmaskers in de vriezer steken, werkt niet’ 10/04/2020 - In de zoektocht naar manieren om het nieuwe coronavirus op gebruikte kledij en maskers te doden, duiken berichten op die beweren dat het werkt om die in de diepvriezer te plaatsen. ‘Maar dat is geen goede strategie’, zegt viroloog Steven Van Gucht.

Hoe lang ben je immuun na een corona-infectie?

Hoe lang ben je immuun na een corona-infectie? 23/06/2020 - Uit recente Chinese onderzoeken blijkt dat de antilichamen die we ontwikkelen tijdens een corona-infectie maar beperkte tijd voor immuniteit zorgen. Dat is mogelijk geen goed nieuws voor de zoektocht naar een vaccin.

Hoe rouw je als nabestaande van een slachtoffer van het coronavirus?

Hoe rouw je als nabestaande van een slachtoffer van het coronavirus? 15/05/2020 - Ben je een dierbare verloren aan de gevolgen van het coronavirus? In normale omstandigheden haal je energie en troost uit contact met anderen. Dat kan nu even niet meer of toch niet op de vertrouwde manier, waardoor je rouwproces raakvlakken kan vertonen met traumatische rouw.pub