Borstvoeding geven verlaagt het risico op borstkanker

dossier

Als meest optimale voedingsbron heeft borstvoeding een positief effect op de gezondheid van je baby. Maar ook de moeder vaart er goed bij. Wie haar kind langere tijd borstvoeding geeft, loopt een lager risico om later borstkanker te ontwikkelen. Hoe langer de periode van borstvoeding is, hoe beter een vrouw beschermd is tegen borstkanker

Lees ook: Gratis borstonderzoek voor vroege opsporing van borstkanker

Voordelen van borstvoeding

Getty_borstvoeding_baby_mama_2022.jpg

© Getty Images

Het is dus belangrijk te weten dat borstvoeding niet alleen de gezondheid van de baby, maar ook die van de moeder ten goede komt. Desondanks blijkt uit een recente studie dat slechts ongeveer 1 op de 4 mensen op de hoogte is van dit effect. 

Lees ook: Dertig feiten en misverstanden over borstkanker

Hoelang moet je borstvoeding geven om het risico op kanker te verlagen?

Als bescherming tegen kanker raden experts aan om ten minste 1 jaar borstvoeding te geven na elke bevalling. Voor elke periode van 12 maanden waarin je borstvoeding geeft, vermindert het risico met ongeveer 4 %.

De American Academy of Pediatrics (AAP) adviseert om zuigelingen gedurende ongeveer de eerste 6 maanden van hun leven uitsluitend borstvoeding te geven en de borstvoeding na de introductie van vast voedsel gedurende 1 jaar of langer voort te zetten.

Lees ook: Helpen sojaproducten het risico op borstkanker te verkleinen?

Hoe verlaagt borstvoeding het risico op kanker?

Wat precies de verklaring is van dit beschermende effect van borstvoeding, is nog niet volledig duidelijk. Een mogelijke reden is de gewijzigde structuur van de borsten en een verminderde blootstelling aan bepaalde hormonen tijdens het leven van de moeder. Als een vrouw borstvoeding geeft, ondergaat zij namelijk hormonale veranderingen die de terugkeer van haar menstruatie kunnen vertragen. Dit vermindert haar levenslange blootstelling aan hormonen zoals oestrogeen die men linkt aan een verhoogd risico op borst- en eierstokkanker.

Borstvoeding helpt daarnaast om gewichtstoename op lange termijn te beperken. Ook krijgt een vrouw sneller haar gewicht van voor de zwangerschap terug. Aangezien overgewicht en obesitas een risico op borstkanker vormen, zijn dit belangrijke effecten.

Niet elke vrouw kan of wil echter borstvoeding geven. Dat betekent niet noodzakelijk dat zij die voor flesvoeding kiest een grotere kans heeft op borstkanker. Borstvoeding geven, is maar een van de factoren die het risico op borstkanker kunnen verlagen. Andere gezonde leefgewoontes, zoals niet roken of alcoholgebruik beperken, dragen ook bij aan een lager risico.

Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker

Lees ook: Wat zijn mogelijke oorzaken van kanker?

Bronnen:
https://www.kanker.be
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://blogs.cdc.gov

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram