Gerelateerde artikels
Communiceren met je kindje via babygebaren, hoe werkt dat?
dossier Soms is het moeilijk om te weten wat een baby’tje wil zeggen en omgekeerd is het voor een baby moeilijk om aan te tonen wat hij of zij wil. Maar daar kunnen babygebaren bij helpen. Wij spraken met Justine Aerts, babygebarendocent bij Gebarenstem Vlaanderen.
Wat houdt de methodiek van baby- en kindergebaren precies in?
"We praten eigenlijk zoals we normaal praten tegen baby’tjes, maar gaan de essentie van onze boodschap ondersteunen met een gebaar uit de officiële Vlaamse gebarentaal. Dus wanneer ik bijvoorbeeld aan mijn zoontje vraag: ‘Waar is de kat?’, dan spreek ik de zin uit, en ondertussen beeld ik het woord kat uit."De babygebarenmethode is in de jaren ’80 ontstaan in Amerika door Joseph Garcia, een gebarentolk die veel tijd spendeerde met dove vrienden. Na een tijdje merkte hij op dat de kinderen van die vrienden veel sneller in communicatie traden met hun ouders aan de hand van gebaren, dan zijn horende vrienden en hun kinderen. Hij introduceerde de gebaren ook bij horende gezinnen met kleine kinderen, mét resultaat. Zo is het babygebarenprogramma ontstaan.
Vanaf welke leeftijd kan je zo ‘communiceren’ met je baby?
"Rond zes maanden is de ideale leeftijd om ermee te starten, omdat ze dan zeer ontvankelijk zijn voor nieuwe informatie. Op die leeftijd beginnen kinderen verbanden te leggen tussen hetgeen ze zien en hetgeen we zeggen. Ze beginnen dus met andere woorden te begrijpen wat we bedoelen met hetgeen we zeggen. Als je bij een leeftijd van zes maand begint met het gebruik van babygebaren kan je tussen de acht en tien maand een eerste gebaar terug verwachten. Een baby van die leeftijd ondergaat namelijk een enorme ontwikkeling en groei. Ze worden mobieler, ontdekken de wereld… Het kan dus goed zijn dat de fysieke sprong alle focus vraagt, om daarna dan weer mentaal een stap vooruit te zetten, met de taalontwikkeling. Op latere leeftijd kan je ook zeker nog starten, het teruggebaren zal dan sneller komen."