Nut screenen baarmoederkanker niet bewezen

nieuws Het nut van systematische echografie bij het opsporen van baarmoederkanker is voorlopig nog niet bewezen. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven in The Lancet Oncology.
Baarmoeder(lichaam)kanker komt meestal voor bij vrouwen in of na de menopauze en treft jaarlijks ongeveer 1.300 vrouwen in België. Ongeveer drie op vier vrouwen genezen van baarmoeder(lichaam)kanker.

Een van de eerste symptomen is meestal (ongewoon) vaginaal bloedverlies. Bij een vermoeden van baarmoederkanker voert de arts eerst een gynaecologisch onderzoek uit. Als dat eerste onderzoek verdachte afwijkingen aan het licht brengt, volgt een gynaecologische echografie.
Wat de eventuele voordelen van vroegtijdige opsporing betreft, beschikt men momenteel niet over gegevens dat dit de overlevingskansen doet stijgen.

Eventuele voordelen worden bovendien deels teniet gedaan door
• het aantal baarmoederkankers dat klinisch gezien niet relevant is
• het aantal onnodige chirurgische ingrepen en de daaraan verbonden risico's
• andere symptomen die kunnen wijzen op een vroeg stadium van baarmoederkanker.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram