Gestoord immuunsysteem aan basis ADHD?

nieuws Volgens Israëlische onderzoekers van Hadassah Hebrew University Medical Center, Jerusalem zou een defect in het immuunsysteem - namelijk een tekort aan de chemische stof interleukine 1 - aan de basis kunnen liggen van ADHD, attention deficit hyperactivity disorder.
Interleukine is een stof die een rol speelt in het immuunsysteem, en die ook een rol zou spelen in de ontwikkeling van hersencellen voor en na de geboorte. De onderzoekers stelden vast dat bij kinderen met een genetisch defect waardoor de werking van interleukine wordt geremd, meer ADHD voorkomt.
ADHD wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een onevenwicht in de aanmaak van bepaalde boodschappers (transmitters) in de hersenen zoals catecholamine. Deze transmitters zijn belangrijk voor het goed functioneren van de hersenen. Interleukine zou de werking van die neurotransmitters kunnen beïnvloeden.
Indien interleukine inderdaad aan de basis ligt van ADHD, dan zou dit op termijn kunnen leiden tot een hele nieuwe behandeling, zo menen de onderzoekers.

Bron: Molecular Psychiatry, januari 2002

Lees ook: ADHD (aandachtstoornis met hyperactiviteit): symptomen en diagnose


Laatst bijgewerkt: april 2006

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram