ziekten van het spijsverteringsstelsel

Pleister voorkomt reizigersdiarree

nieuws 9/07/2008

Een pleister met vaccin heeft meer dan 70 procent van de mensen die een bezoek brachten aan Mexico en Guatemala tegen reizigersdiarree beschermd. De vaccinatie voorkomt niet dat mensen diarree krijgen, maar de ziekte verloopt wel minder ernstig en duurt minder lang.

lees meer »

1 Belg op 5 is lactose-intolerant

1 Belg op 5 is lactose-intolerant
nieuws 5/01/2008

In België heeft naar schatting 20% van de bevolking last van lactose-intolerantie, vooral volwassenen. Lactose-intolerantie mag niet verward worden met melkallergie, die uiterst zeldzaam is en totaal verschillend.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Algemene vaccinatie tegen rotavirus is te duur

nieuws 14/12/2007

In opdracht van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) voerde het Centrum voor Evaluatie van Vaccinaties (Universiteit Antwerpen) een kosten-effectiviteits analyse uit van een algemene vaccinatie tegen het rotavirus.

lees meer »

Epidemie van buikgriep

nieuws 21/09/2007

Er is een verhoogd aantal meldingen van buikgriep, zeker in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Daar kunnen we gerust spreken van een epidemie van maag- en darminfecties, zo zegt de Leuvense viroloog Marc Van Ranst.

lees meer »

Tweede vaccin tegen rotavirus

nieuws 29/07/2007

Vorig jaar kwam in België een eerste vaccin tegen rotavirus op de markt, Rotarix®. Vanaf 1 juni 2007 is er een tweede vaccin: Rotateq®. Beide vaccins zijn bestemd voor toediening via de mond.

lees meer »

Wat doen bij een snijwonde?

Wat doen bij een snijwonde?
nieuws 27/07/2007

De ernst van een snijwond hangt af van de diepte, vorm en lengte van de snee, de aard van de bloeding (aderlijk en/of slagaderlijk), de mate van vervuiling en de druk waarmee de huid er mee in aanraking komt (stoten).

lees meer »

Zenker divertikel

dossier 19/10/2006

Een Zenker divertikel is een uitstulping van de slokdarm in de borstholte aan de overgang van keel naar slokdarm. Deze aandoening komt meestal voor op iets oudere leeftijd, vanaf veertig jaar en treft meer mannen dan vrouwen.

lees meer »

Cholera bij Belgische toeristen na een reis naar West-Turkije

nieuws 20/08/2006

Zes Belgische toeristen werden in september 2005, tijdens een reis naar Turkije besmet met cholera. Ze kregen kort na de terugkeer van hun reis naar Turkije uitgesproken waterige, overvloedige diarree, buik- en maagpijn. Twee patiënten moesten opgenomen worden in het ziekenhuis.

lees meer »

Geen sportdrank bij diarree

nieuws 18/04/2005

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde verscheen een artikel over een 2 maanden oude baby met matige dehydratie, bij wie de huisarts had aanbevolen een sportdrank ( Aquarius ) toe te dienen.

lees meer »

Behandeling van kloofjes in de anus (fissura ani)

Behandeling van kloofjes in de anus (fissura ani)
dossier 23/03/2005

Fissura ani betekent kloofje of scheurtje in het slijmvlies van de anus. De kloofjes beginnen inwendig, bij de overgang van het darmslijmvlies in het anusslijmvlies en lopen dan naar buiten door, tot in de rand van de anus.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram