De kosten voor de behandeling van maagklachten kunnen omlaag

nieuws De kosten voor de behandeling van maagklachten kunnen omlaag als patiënten die voor de eerste keer maagklachten hebben, starten met lichte geneesmiddelen en pas bij aanhoudende klachten overgaan op sterkere medicijnen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universitair Medisch Centra van Nijmegen en Utrecht en de Universiteit van Maastricht, gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Aan dit onderzoek hebben meer dan 300 huisartsen en 664 patiënten meegedaan. Uit de resultaten blijkt dat de patiënten, die begonnen met het sterkste medicijn eerder klachtenvrij waren dan de patiënten, die begonnen met het lichtste medicijn. Na een half jaar waren de verschillen tussen beide groepen nagenoeg verdwenen. Ook in de kwaliteit van leven was na zes maanden geen verschil. Patiënten die begonnen met het lichtste medicijn hadden minder behandelkosten gemaakt, vooral voor medicijnen. Dit resultaat geeft aan dat het, gezien de kosten, maatschappelijk wenselijk is dat huisartsen bij patiënten die voor het eerst maagklachten hebben, starten met de lichte medicijnen.
In het onderzoek is pantoprazol gebruikt, een relatief dure variant van de sterke protonpompremmer. Die wordt ook in de praktijk veel voorgeschreven. Wanneer in de berekening de kosten van pantoprazol worden vervangen door die van goedkopere protonpompremmers, dan is het verschil in behandelkosten bijna verdwenen. Het is echter niet bekend of deze goedkopere protonpompremmers even effectief zijn als pantoprazol.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram