Liever niet te veel rucola en veldsla eten

nieuws In Duitsland raadt de consumentenorganisatie Stiftung Warentest aan om niet te veel rucola of veldsla te eten omdat ze te veel nitraten kunnen bevatten. Ook uit onderzoek van de Europese Voedselveiligheidautoriteit EFSA bevat rucola vaak te hoge concentraties nitraten. Andere nitraatrijke groenten zijn o.m. ijsbergsla, andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, waterkers, rode biet, snijbiet, sla, spinazie, spitskool, Chinese kool, koolrabi en venkel.
Nitraat wordt in het lichaam en in het voedsel tijdens het bewaren en de bereiding omgezet tot de schadelijke stof nitriet. Nitriet belemmert de opname van zuurstof en kan leiden tot een ontregeling van het zuurstoftransport in het lichaam. Het gevolg hiervan kan in extreme gevallen blauwzucht (methemoglobinemie of cyanose) zijn: een blauwe gelaatskleur met hersenletsel of verstikking als resultaat. Dit komt zeer uitzonderlijk voor bij zuigelingen die flesvoeding krijgen en lijden aan maagdarminfecties met nitraatreducerende bacteriën.

Nitraat zou via omzetting in nitriet en nitrosamines mogelijk ook het risico op darmkanker bij bepaalde groepen kunnen verhogen. Maar daar staat tegenover dat het mogelijk een gunstige effect heeft op hart en bloedvaten. Er zijn ook aanwijzingen dat nitraat beschermt tegen infecties zoals gastroenteritis (buikgriep).
Op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van nitraat, is de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van nitraat gesteld op 3,7 milligram per kilo lichaamsgewicht. De ADI is de maximale hoeveelheid die iemand iedere dag gedurende zijn hele leven kan binnenkrijgen zónder risico voor de gezondheid. Bij een persoon met een lichaamsgewicht van 70 kilo komt een ADI van 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht neer op 250 milligram per dag. Voor drinkwater geldt een Europese norm van 50 milligram nitraat per liter water. Voor kinderen tot zes maanden geldt een veilige maximum hoeveelheid van 25 milligram nitraat per liter water.
Wie elke dag rucola of veldsla eet, zit al snel aan zijn limiet: met 100 g rucola of veldsla zou men de ADI al overschrijden. Volgens de Europese Voedselveiligheidautoriteit EFSA moeten de gezondheidsrisico’s van nitraat in groenten echter niet overdreven worden en wegen de voordelen van die groenten ruimschoots op tegen de mogelijke nadelen. De EFSA liet de gevaren van nitraat in groenten onderzoeken. Slechts 2,5 procent van de Europeanen krijgt meer nitraat binnen dan de dagelijkse aanvaardbare hoeveelheid.


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram