Speelgoed met magneetjes gevaarlijk voor kleine kinderen

nieuws Volgens de Nederlandse organisatie Consument en Veiligheid is speelgoed met magneetjes niet geschikt voor kinderen jonger dan drie jaar. Consument en Veiligheid waarschuwt dit speelgoed buiten bereik van jonge kinderen onder de drie jaar te houden en adviseren ouders op te letten als kinderen thuis spelen met speelgoed waarin magneetjes zitten.
De afgelopen jaren is er in Europa een aantal ongelukken gebeurd met speelgoed waarin gebruik wordt gemaakt van magneetjes. Hoewel het om een klein aantal ongelukken gaat, kunnen de gevolgen ernstig zijn.
Zo blijkt dat de magneetjes soms ook door oudere kinderen in de mond worden gestopt en in sommige gevallen zelfs ingeslikt. Wanneer meerdere magneetjes of een magneetje en een ander metalen voorwerp tegelijk worden ingeslikt, klikken deze zich vast in de darmen en kunnen niet langs de natuurlijke weg naar buiten komen. De symptomen zijn vage buikklachten en koorts. Uiteindelijk kunnen de magneetjes perforatie van de darm veroorzaken en moet er geopereerd worden om ze te verwijderen.
Na overleg met de lidstaten heeft de Europese Commissie het Europese Normalisatie Centrum (CEN) opdracht gegeven om een veiligheidsnorm voor magneetspeelgoed te ontwikkelen. Zo kunnen bijvoorbeeld eisen worden gesteld aan het speelgoed met magneetjes (sterkte/ grootte van de magneet) of zal er mogelijk in de toekomst een waarschuwing op de verpakking komen te staan, die aan geeft dat magneetjes ernstige gevolgen voor kinderen hebben, als ze ingeslikt worden. Deze norm zal naar verwachting eind 2008 gereed zijn.

Laatst bijgewerkt: september 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram