Beter geen mosselen op vakantie

nieuws Mosselen en andere schelpdieren uit de Middellandse zee kunnen besmet zijn met het Hepatitis A virus. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 40% van de mosselen in de landen rondom de Middellandse zee besmet zijn met het Hepatitis A virus. Hepatitis A wordt overgedragen via menselijke ontlasting, besmet water of voedsel. Om besmetting te voorkomen wordt voor sommige vakantielanden (bijvoorbeeld Turkije) een inenting geadviseerd. Voor veel landen rondom de Middellandse zee geldt echter geen inentingsadvies.
De ziekte geneest in de meeste gevallen vanzelf, maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen, vooral bij ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Het is dus belangrijk om besmetting te voorkomen.
Ga je op vakantie naar een land rondom de Middellandse zee, eet dan geen rauwe schelpdieren zoals oesters. Gekookte mosselen kunnen overigens geen kwaad, bij een verhitting boven de 70 graden Celcius sterft het virus.

Lees ook: Landentabel met aan te bevelen en verplichte vaccinaties


Laatst bijgewerkt: februari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram