Cola ongeschikt bij diarree

nieuws Cola (zonder gas), limonade, sportdrinks, enz. wordt nog vaak aangeraden in geval van diarree ten gevolge van een maag- darminfectie (bv. reizigersdiaree). Deze dranken zijn echter ongeschikt in geval van diarree en kunnen de diarree zelfs verergeren, o.m. omdat ze te veel suiker bevatten. Om dezelfde reden is ook fruitsap niet aangeraden. Appelsap moet hoe dan ook worden vermeden. Ook melk- en melkproducten zijn in het begin af te raden, tenzij eventueel magere yoghurt.

Bij ernstige diarree waarbij een risico op uitdroging bestaat (wat bij kleine kinderen en ouderen altijd een risico is), wordt aangeraden om speciale rehydratatie-oplossingen (Oral Rehydratation Salt, ors of Serolyte) te geven. Die bevatten een bepaalde hoeveelheid mineralen (natrium, chloride, kalium), bicarbonaat of citraat en glucose of complexe koolhydraten (afkomstig van rijst, maïs) bevatten. Deze ors-oplossingen zijn kant en klaar te koop bij de apotheker. Wie met kinderen op reis gaat, doet er goed aan deze producten in de reisapotheek te stoppen. 

Lees ook: Hoe kan je diarree behandelen?


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram