Hoofdpijn, brandend maagzuur en stress zijn vaakst voorkomende klachten bij Belgen

nieuws 9 op 10 deelnemers aan het Europees patiënten onderzoek van InSites Consulting zijn het laatste jaar wel eens ziek geweest. In het onderzoek werd iemand die het laatste jaar last had van een acute, een chronische (langer dan 1 maand) of een wederkerende aandoening als een ‘patiënt’ beschouwd.

In België zijn hoofdpijn, brandend maagzuur en stress de meest voorkomende klachten. 22% van de ondervraagde patiënten klaagt over acute hoofdpijn en 16% over chronische of regelmatig terugkerende hoofdpijn. Op Europees niveau liggen de cijfers nog hoger dan in ons land. Het gemiddelde voor acute hoofdpijn ligt op 27% (5% hoger dan in België). Voor langdurige of wederkerende hoofdpijn is dit met 22% zelfs 6% hoger.

Van brandend maagzuur hebben de Belgen meer last in vergelijking met de patiënten uit de omringende landen. Maar liefst 1 op 5 geeft aan hier acuut last van ondervonden te hebben in het afgelopen jaar. En 17% heeft langdurig of op regelmatige basis last van brandend maagzuur. Alleen de Zuiderse landen doen slechter. In zowel Frankrijk, als Spanje heeft meer dan 20% wel eens last van brandend maagzuur.
Bijna 1 op 5 Belgen heeft last van acute stress. Stress komt in België wel niet voor in de top 5 chronische aandoeningen. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is dit bijvoorbeeld wel het geval. Daar heeft respectievelijk 15% en 20% last van chronische of wederkerende stress.


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram