symptomen en ziektetoestand

Bekkenbodemproblemen bij de vrouw

dossier 25/04/2002

De bekkenbodem, de blaas, de darmen en de schede liggen dicht tegen elkaar aan. Vaak komen daarom tegelijkertijd verschillende klachten voor. Voorbeelden zijn: moeite hebben met het ophouden van de urine,...

lees meer »

Chronisch vermoeidheidssyndroom erkend als ziekte

nieuws 5/04/2002

Vanaf deze maand is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) door de Riziv (Rijksdienst voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering) erkend als ziekte. Patiënten die aan CVS lijden, kunnen voortaan dus rekenen op de bijbehorende terugbetalingen en vergoedingen.

lees meer »

Pijnstillers met codeïne alleen nog op voorschrift

nieuws 27/03/2002

Vanaf maart 2002 worden pijnstillers op basis van paracetamol, acetylsalicylzuur of ibuprofen, die codeïne bevatten, op medisch voorschrift geplaatst. Deze beslissing heeft te maken met het feit dat bepaalde patiënten deze preparaten chronisch misbruiken, en met de mogelijkheid van nierletsel bij chronisch gebruik van acetylsalicylzuur en paracetamol

lees meer »

Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur?

Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur?
dossier 7/03/2002

Een zure oprisping of zuurbrand is op zich niet erg. Het wordt pas hinderlijk wanneer men frequent last heeft van dit terugvloeiend maagzuur. In dat geval spreekt men van gastro-esofagaal reflux (GERD).

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Mijn verhaal : De Ziekte van Crohn als metgezel

mijn verhaal 7/02/2002

Het verhaal van Marleen die op 25-jarige leeftijd ontdekte dat ze leed aan de ziekte van Crohn. Eerst wist ze niet goed wat haar overkwam,jaren had ze veel last en jaren was het ook weer beter. Toen kwam er een zware opstoot,zo erg dat ze ook een zware operatie moest ondergaan met een stoma als gevolg.Haar bedenkingen en gevoelens kan je hier lezen.Marleen is ondertussen 50 jaar en heeft geleerd goed om te gaan met deze vervelende darmziekte.

lees meer »

Arme stedeling eerder dood

nieuws 9/01/2002

De kans om voor je 65e te overlijden ligt in een arme buurt 50 procent groter dan in een dure buurt. Dit blijkt uit onderzoek in Nederland ‘Gezondheid in de grote steden, achterstanden en kansen.

lees meer »

Wetenschap kan bijna-doodervaringen niet verklaren

nieuws 31/12/2001

Alhoewel niemand precies weet wat het is of waarom en wanneer het optreedt, zijn 'bijna-doodervaringen' misschien niet verklaarbaar door de wetenschap alleen, zo stellen Nederlandse onderzoekers van het Rijnstaat Ziekenhuis in Arnhem in het gezaghebbende Britse medische tijdschrift The Lancet.

lees meer »

Mijn verhaal: 1,5 jaar wachten op een diagnose

mijn verhaal 20/12/2001

Het verhaal van de zoektocht en de frustratie van een mondige patiënte in de doolhof van de medische wereld. Het leert ons dat je niet te snel patiënten moet verwijzen en “ver”oordelen naar pijnkliniek en of naar psychiatrie uit onmacht van beperkt medisch succes.

lees meer »

Aandoeningen van de mitraalklep

dossier 20/12/2001

In de hartspier bevinden zich vier hartkleppen, twee in de rechterharthelft en twee in de linkerharthelft. De mitraalklep bevindt zich in de linkerharthelft en regelt de toevoer van bloed vanuit de longen naar de linkerkamer.

lees meer »

Mijn verhaal: chronisch ziek zijn

mijn verhaal 6/12/2001

Het volgende verhaal heb ik geschreven om mensen moed in te spreken. De moed erin houden is echt belangrijk voor je genezing. Genieten van elk goed moment. Ik heb wel het een en het ander meegemaakt, maar nooit ongelukkig geweest of ‘het niet meer zien zitten’. Het begon allemaal in 1972 toen we met de school een thorax lieten nemen. Ik kreeg een gele brief mee naar huis en daarin stond dat ik voor verder onderzoek moest omdat er een schaduw kort bij de longen te zien was. Ik was toen 15 jaar.

lees meer »

Mijn verhaal: de vergeten kinderen

mijn verhaal 8/11/2001

'Als je baby sterft, lever je vaak een dubbel gevecht: een gevecht met je eigen verdriet, maar daarnaast ook een gevecht voor het récht op verdriet.' Ouders vertellen over het verlies van een pasgeboren kind, het stilzwijgen van de omgeving en het leven na de pijn.

lees meer »

Cystitis vaak miskend

nieuws 2/10/2001

Vrouwen die lijden aan cystitis vrezen heel dikwijls dat ze een of andere ernstige aandoening hebben. Cystitis is een ongecompliceerde en veel voorkomende urineweginfectie bij vrouwen.

lees meer »

Boekhouders hebben het meest hoofdpijn

nieuws 13/09/2001

Volgens een Amerikaanse studie blijken boekhouders het vaakst hoofdpijn te hebben. 49% van de ondervraagde boekhouders hadden minstens één keer per week hoofdpijn. Bibliothecarissen kwamen op de tweede plaats (43%), gevolgd door ...

lees meer »

Cannabis verhoogt risico op wiegedood

nieuws 6/09/2001

Vaders die cannabis roken verhogen het risico op wiegedood van hun baby, schrijven onderzoekers van de University of California in San Diego. Het effect werd waargenomen bij vaders die roken bij de conceptie, tijdens de zwangerschap en na de geboorte.

lees meer »

Hoop voor blinden

nieuws 28/08/2001

Amerikaanse wetenschappers hebben microchips geïmplanteerd in de ogen van drie blinde mannen. Als dit experiment zou slagen betekent dat miljoenen blinden en slechtzienden weer zouden kunnen zien.

lees meer »

Man en vrouw hebben verschillende pijndrempel

nieuws 20/08/2001

Vrouwen klagen meer van pijn, hebben meer pijn en meer pijnlijke condities dan mannen,zo meldt een studie die gepresenteerd werd op Second International Conference on Women’s Health. En wat nog meer is: de kans dat haar pijn goed behandeld wordt is kleiner dan bij de man.

lees meer »

Over reuma : Reuma & artritis

boeken/interviews 9/08/2001

Meer dan twee miljoen mensen in Vlaanderen en Nederland lijden aan een of andere vorm van artritis of reuma. Velen onder hen dragen de pijn, vermoeidheid en toenemende onbeweeglijkheid jaren, zoniet heel hun leven, met zich mee. Dit boek wil geen mirakeloplossingen zoeken, maar biedt de lezer een aantal mogelijkheden die kunnen helpen om het leven draaglijker en aangenamer te maken.

lees meer »

Verband tussen chronische constipatie en depressie

nieuws 23/07/2001

Volgens een Engels onderzoek zouden vrouwen die lijden aan chronische constipatie meer kans maken om ook een depressie of angststoornis te hebben. Aan de studie werd deelgenomen door 34 vrouwen die gemiddeld 21 jaar aan constipatie leden. Ze werden onderworpen aan een aantal psychologische tests waarmee depressie, angst, zelfvertrouwen, enz. kunnen worden gemeten, en een speciale echografie om de rectale bloedstroom in beeld te brengen.

lees meer »

Pijnstillers kunnen chronische hoofdpijn veroorzaken

nieuws 14/07/2001

Overdreven gebruik van pijnstillers zoals aspirine tegen hoofdpijn kan bij jongeren aanleiding geven tot het ontstaan van chronische hoofdpijn. Dat blijkt uit een onderzoek aan het Meir General Hospital in Israël. Zij volgden gedurende drie jaar een groep van 26 jongeren die leden aan chronische hoofdpijn.

lees meer »

Over hoofdpijn: Hoofdpijn en migraine

boeken/interviews 12/07/2001

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Bij de meeste onder ons is hoofdpijn van voorbijgaande aard, voor sommige mensen wordt het echter een voortdurend probleem dat hun leven ernstig ontwricht. De geneeskunde heeft niet altijd een passend antwoord. Bij Het Spectrum verscheen een handige gids ‘Hoofdpijn en migraine – recepten en adviezen om de pijn te verlichten’.

lees meer »

Hartziekten en plotse dood (acute hartdood )

dossier 5/07/2001

Plotse dood is één van de onderwerpen uit de geneeskunde die regelmatig de media-belangstelling haalt. Meestal betreft het dan het plotse overlijden van een goed getrainde atleet. Mensen waarvan men denkt dat zij in het bijzonder toch kerngezond zijn.

lees meer »

Gevaar: slaperige chauffeurs

nieuws 30/06/2001

Volgens een onderzoek van de Stanford Sleep Disorders Clinic and Research Center gesponsord door General Motors is vermoeidheid achter het stuur even zo niet gevaarlijker dan dronken rijden. De reactietijd van chauffeurs die vermoeid zijn ligt even laag als van chauffeurs die te veel gedronken hebben.

lees meer »

Zon en Ozon

dossier 28/06/2001

Een paar mooie zomerdagen volstaan om de ozonconcentraties in de lucht pijlsnel omhoog te doen schieten. Dat is vooral vervelend voor hart-en longpatiënten, maar ook gezonde mensen kunnen er last van hebben.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram