Te veel cola kan hoofdpijn veroorzaken

nieuws Te veel cafeïne-houdende frisdranken (zoals cola) kan chronische hoofdpijn veroorzaken bij kinderen, zeggen Israëlische onderzoekers. Het kan ook leiden tot slaapproblemen.
De studie volgde 36 jongeren tussen 6 en 18 jaar die een arts raadpleegden omwille van dagelijkse hoofdpijnklachten. Alle patiënten dronken minstens 1,5 l cola per dag met een gemiddelde van 11 l per week, wat overeenkomt met ongeveer twee tassen koffie per dag. Als ze stopten met hun colaconsumptie verdwenen de klachten na één tot twee weken volledig bij 33 van de 36 patiënten. De drie overige patiënten kwamen uit families waar veel migraine voorkwam.
De studie vergeleek ook de resultaten van 69 andere hoofdpijn-patiëntjes die geen of weinig cola dronken. Bij 26 van deze kinderen bleken pijnstillers (die ze namen tegen hun hoofdpijn!) aan de basis te liggen van de klachten. De klachten verdwenen zodra ze stopten met de pijnstillers.

Lees ook: Migraine: klachten, oorzaken en behandeling

bron: Cephalalgia 2003, juni 2003

Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram