Gevolgen scoliose minder ernstig

nieuws Een follow-upstudie heeft aan het licht gebracht dat kinderen bij wie na het tiende levensjaar idiopathische scoliose is gediagnosticeerd, in hun volwassen leven meestal geen hinderlijke gevolgen ondervinden van die aandoening. Ze zijn ‘productief’ en ‘functioneren op een hoog niveau’, aldus Stuart L. Weinstein en medewerkers van de universiteit van Iowa in JAMA van 4 februari. In alle gevallen ging het om patiënten die niet voor hun scoliose waren behandeld.


Tot dusverre ging men ervan uit dat naarmate de scoliose op jonge leeftijd ernstiger is, op latere leeftijd de problemen aan het hart en de luchtwegen, en de mortaliteit toenemen. Daarnaast krijgen veel patiënten last van chronische rugpijn als ze ouder worden. Daarom werd aangenomen dat het opsporen van scoliose van cruciaal belang is omdat vooral bij tieners kort voor hun groeispurt het risico bestaat dat de verkromming progressief is. De prevalentie van scoliose is bij meisjes acht- maal groter dan bij jongens.

Weinstein c.s. namen 117 patiënten (104 vrouwen) bij wie in 1932 en 1948 scoliose was vastgesteld in hun onderzoek op. Dezen werden vanaf 1992 gevolgd. De gemiddelde leeftijd bedroeg 66 jaar en de gemiddelde follow-up-duur sinds de oorspronkelijke diagnose was 51 jaar. De onderzoekers vonden geen bewijs voor het idee dat onbehandelde scoliose samengaat met toename in de mortaliteit in het algemeen en cardiale en respiratoire problemen in het bijzonder. Alleen patiënten met een curve van 100 graden hebben een sterk verhoogd risico op dood door cor pulmonale. Het cumulatieve aantal sterfgevallen was ongeveer 54 procent, en dat bleek niet hoger dan in de algemene populatie. Van de 36 sterfgevallen die zich de laatste tien jaar in de onderzoeksgroep hadden voorgedaan, hielden er slechts drie ‘mogelijkerwijs’ verband met de aandoening. Volgens Weinstein c.s. veroorzaken de meeste vormen van onbehandelde idiopathische scoliose vooral rugpijn en ‘cosmetische bezwaren’.
Dat eerder onderzoek tot andere conclusies leidde, heeft volgens hen en commentator Paul Sponseller (Johns Hopkins Universiteit, Baltimore) vooral te maken met de onnauwkeurigheid van die studies. Patiënten met verschillende vormen van scoliose (waaronder de congenitale en neuromusculaire varianten) werden op één hoop gegooid met patiënten die bekend waren met de idiopathische variant.
Bron: Medisch contact

Lees ook: Soorten rugpijn (8): Standafwijkingen van de wervelkolom (scoliose, hyperkyfose, hyperlordose)


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram