Visolie tegen inspanningsastma

nieuws Sporters die last hebben van inspanningsastma of kortademigheid na een inspanning, zouden minder problemen hebben als ze visoliepillen met omega-3 polyonverzadigde vetzuren gebruiken. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers na een onderzoek bij een klein aantal topatleten.
Typische symptomen die inspanningsastma doen vermoeden zijn het optreden van hoestbuien, kortademigheid en piepen tijdens en in de eerste minuten na de inspanning. De klachten bereiken vaak hun hoogtepunt zo'n 8 tot 15 minuten na de inspanning en zijn meestal binnen het uur weer verdwenen. Inspanningsastma komt ook voor bij mensen die in normale omstandigheden geen last hebben van astmaklachten.
De studie werd uitgevoerd bij 20 atleten, waarvan de helft leed aan inspanningsastma, zonder astmaklachten buiten de sport. Alle deelnemers kregen gedurende 3 weken visoliepillen of een placebopil gevuld met olijfolie. In een tweede periode werden de groepen omgewisseld.
Voor oefening was er geen verschil in longfunctie tussen de visolie- en de olijfoliegroep. De longfunctie na oefening verbeterde met 80% in de visoliegroep. Bovendien hadden deze sporters ook minder astmageneesmiddelen nodig.

Lees ook: Ook vette vis is gezond.

Lees ook: Inspanningsastma: symptomen, behandeling en tips

bron: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 15 November 2003.

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram