Over rouwverwerking: Rouwen met kinderen

boeken-interviews Verdriet en rouw zijn onderwerpen die de laatste jaren bespreekbaarder geworden zijn in onze samenleving. Toch is het ontstellend te zien hoe veel mensen nog steeds niet weten hoe met verdriet om te gaan op het moment dat ze – vaak onverwacht - iemand verliezen. Dood en verlies zijn echter compleet verweven met het leven, iedereen wordt er op een bepaald moment mee geconfronteerd. Rouwen en verlies bespreken zijn erg belangrijk, misschien moet onze samenleving dat opnieuw een beetje leren.

Kinderen helpen bij verlies

boek-kinderen-helpen-bij-rouw.jpg
De boeken van Manu Keirse, uitgegeven bij Lannoo, zijn daarom zeker niet overbodig. Keirse, klinisch psycholoog en in Vlaanderen één van de experts op het gebied van rouwverwerking, schreef de voorbije jaren een aantal werken rond verlies en verdriet die in vele tienduizenden exemplaren over de toonbank gingen. Wat de nood aan dit soort houvast duidelijk bewijst. Dit najaar verschijnt van hem ‘Kinderen helpen bij verlies’, een gids die toont hoe kinderen en jongeren te begeleiden in confrontatie met dood, ziekte of echtscheiding. Keirse hamert er op dat nog te veel mensen denken dat het beter is dergelijke onderwerpen niet aan te roeren bij kinderen: als je er niet over spreekt, zullen ze er wel niet meer aan denken. Kinderen gaan ook vaak anders om met verdriet dan volwassenen: ze willen over hun gevoelens praten, maar niet zoals volwassenen dit doen.
Op zijn erg heldere en interessante manier vertelt Keirse ons vanuit dertig jaar ervaring hoe hij de confrontatie kinderen en verdriet ziet. Hij begeleidt en geeft raad, maar doet dat nooit op een dwingende manier. Zijn boek is gestaafd met vele kleine verhalen die een groot geheel maken en met erg mooie gedichten als rustpunt. Daarom is dit boek een aanrader voor iedereen: zij die met verdriet geconfronteerd waren, zijn en zullen worden en hun ogen er niet voor willen sluiten.

Nu jij er niet meer bent: rouwen met kinderen en tieners

boek-nu-jij-er-niet-meer-bent.jpg
Een andere experte in het domein van rouwen en verlies, is Claire Vanden Abbeele. Zij publiceerde eerder een erg succesvol boek ‘De kunst van het afscheid nemen’, en in 2001 verscheen bij Lannoo ook ‘Nu jij er niet meer bent: rouwen met kinderen en tieners’. Het is een dikke gids die vooral een erg praktische leidraad wil zijn voor iedereen die met kinderen en verlies geconfronteerd wordt. Vanden Abbeele schrijft vanuit haar ervaring als hulpverlener en kunstenares en toont hoe je samen met kinderen op een creatieve manier je verdriet kunt uiten en plaatsen. Daarom is dit niet echt een boek dat je ‘leest’- zoals dat bij de boeken van Keirse wel het geval is- maar dat je ter hand neemt voor de vele praktische ‘doe’-tips. Vanden Abbeele toont aan de hand van talloze voorbeelden hoe je je kan uitdrukken in tekeningen, taal, verhalen, rituelen… en zo kan meegaan in de leefwereld van kinderen. Het boek is doorweven van gedichten, de meeste van haar hand. Die vinden we iets minder geslaagd, maar gelukkig kunnen smaken verschillen.

• Manu Keirse, ‘Kinderen helpen bij verlies, een boek voor al wie van kinderen houdt’, Lannoo 2002, ISBN 90 209 5004 5
Van Manu Keirse verschenen bij Lannoo eerder al ‘Helpen bij verlies en verdriet’ en ‘Vingerafdruk van verdriet’.

• Claire Vanden Abbeele, ‘Nu jij er niet meer bent, rouwen met kinderen en tieners’, Lannoo 2001, ISBN 90 209 4585 8.Eerder verscheen van haar hand ook ‘De kunst van het afscheid nemen’


Laatst bijgewerkt: februari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram