stress

Sofrologie: een waardevol middel tegen stress

Sofrologie: een waardevol middel tegen stress
dossier 22/02/2022

Het is de Spaanse neuropsychiater, Alfonso Caycedo, die een reeks zeer complementaire technieken ontwikkelde die de harmonie tussen lichaam en geest moeten verbeteren. Hij is ervan overtuigd dat ontspanning van de spieren leidt tot geestelijke ontspanning, en vice versa.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Wat kan je doen tegen een stijve nek en schouders?

Wat kan je doen tegen een stijve nek en schouders?
dossier 12/01/2022

Uit onderzoek blijkt dat meer dan zeventien procent van de vrouwen en ruim twaalf procent van de mannen wel eens last heeft van een stijve nek. En dat aantal stijgt nog door het gebruik van elektronische toestellen die je dwingen om je nek in een oncomfortabele positie te houden.

lees meer »

Intermittent living: kortstondige stress voor meer energie

nieuws 30/12/2021

Intermittent living is een methode om matige, kortstondige stressprikkels te stimuleren zoals koude, hitte, cognitieve uitdaging of intensieve beweging, om zo ons overlevingsinstinct te prikkelen dat door de moderne levensstijl in de sluimerstand is geraakt.

lees meer »

Waarom krijg je stress van thuiszitten?

video 1/12/2021

Sneller last van een kort lontje tijdens deze quarantaineweken? Dat is niet zo gek. Thuiszitten veroorzaakt stress. Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder (Vrije Universiteit Amsterdam) legt vanuit zijn eigen huiskamer uit hoe dat komt.

lees meer »

Stress zorgt inderdaad voor grijze haren

nieuws 26/11/2021

Het is een geijkte uitdrukking, dat je grijze haren krijgt van stress. Maar het bevat ook een grond van waarheid, zo bewezen wetenschappers. Ze leggen de schuld bij stresshormonen die tot in onze haarwortels doordringen en ervoor zorgen dat er geen kleurpigment meer aangemaakt wordt.

lees meer »

Hoe helpt een verzwaringsdeken tegen stress?

Hoe helpt een verzwaringsdeken tegen stress?
dossier 10/12/2021

Een verzwaringsdeken is een deken met extra gewichten erin. Je kan ze kopen of zelf maken, en ze zouden stress verlichten, slaap verbeteren, kinderen met ADHD kalmeren en helpen bij het behandelen van angststoornissen. Al zijn er ook wel enkele veiligheidsvoorschriften aan verbonden.

lees meer »

Vormen van psychotherapie: wat is dierentherapie?

Vormen van psychotherapie: wat is dierentherapie?
dossier 29/10/2021

Bij dierentherapie of Animal Assisted Therapy (AAT) vervullen dieren een therapeutische rol. Ze worden ingeschakeld om mensen met fysieke, psychische en psychosociale problemen te helpen hun gezondheid op peil te houden of te verbeteren.

lees meer »

Wat is het effect van zwemmen op je lichaam?

Wat is het effect van zwemmen op je lichaam?
dossier 11/05/2022

Zwemmen kan je veel voordelen opleveren: het helpt onder andere om je gewicht onder controle te houden, spieren te versterken en je conditie te verbeteren. Eigenlijk mogen we stellen dat zwemmen goed is voor je gezondheid in het algemeen.

lees meer »

Wat doet stress met je lichaam op korte en lange termijn?

boeken/interviews 19/10/2021

Stress kan een krachtige bondgenoot zijn die het mogelijk maakt optimaal te presteren en alert te reageren op gevaar. Acute stress moedigt je aan om nieuwe dingen te leren en zelfkennis en zelfinzicht te verwerven. Maar te veel stress en langdurige stress zijn schadelijk, zo vertelt Dr. Luc Swinnen.

lees meer »

Simpele massage van tien minuten verjaagt stress al

nieuws 23/08/2021

Uit een Duitse studie blijkt dat zelfs een korte en lichte massage een positieve invloed had op zowel ons lichamelijk als mentaal welbevinden. Ze willen met dezelfde onderzoeksmethode nu ook de werking van andere relaxatietechnieken onder de loep nemen.

lees meer »

Is burn-out een ingebeelde ziekte?

video 5/08/2021

Elke dag vermoeid zijn, een rollercoaster aan emoties beleven en daarbovenop nog eens psychosomatische klachten ervaren... Burn-out expert Erik Franck (UAntwerpen) legt je haarfijn uit hoe de vicieuze cirkel die leidt tot burn-out in gang wordt gezet en wat je daaraan kan doen.

lees meer »

Slaap je beter door zeelucht?

nieuws 17/06/2021

In zeelucht zitten hoge concentraties negatieve deeltjes of ionen waarvan wel eens beweerd wordt dat ze het serotonineniveau in je lichaam verhogen. Serotonine is een hormoon dat invloed heeft op slaap, eetlust, stemming en stress.

lees meer »

Meer mensen thuis door depressie of burn-out

nieuws 31/05/2021

De laatste vier jaar is het aantal mensen dat langer dan een jaar thuis zit door een burn-out of depressie, met veertig procent gestegen. Experts benoemen diverse oorzaken, zoals digitale overprikkeling en de hoge verwachtingen op zowel professioneel als persoonlijk vlak.

lees meer »

Mindfulness maakt sommigen egocentrischer

nieuws 27/04/2021

Een Amerikaanse studie suggereert dat mindfulness mensen met een eerder individualistische instelling egocentrischer kan maken. De onderzoekers geloven wel dat mindfulness-sessies op een relatief eenvoudige manier aangepast kunnen worden om dit risico te verkleinen.

lees meer »

Ademhalingsoefening tegen stress

nieuws 27/10/2021

Gestresseerde mensen ademen meestal sneller en minder diep in. In extreme gevallen kan zelfs hyperventilatie optreden. Ademhalingsoefeningen waarbij je langzaam en zo diep mogelijk inadement, en waarbij je bij voorkeur via de buik probeert te ademen, kunnen helpen om te ontspannen.

lees meer »

Vrouwen met stress krijgen vaker een dochter

nieuws 1/12/2022

Wie veel zuivel eet, heeft meer kans op een meisje en wie seks heeft nét voor de eisprong, krijgt een jongen… als we deze dokters mogen geloven tenminste. Maar wist je dat ook stress een invloed heeft op het geslacht van je baby? Dat blijkt uit een recente studie.

lees meer »

Belangrijke ontdekking in strijd tegen kaalheid: molecuul Gas6

nieuws 12/04/2021

Het wordt algemeen aangenomen dat stress bijdraagt tot haarverlies en kaalheid, maar wetenschappers van de Amerikaanse Harvard-universiteit hebben nu ook ontdekt hoe dat precies in zijn werk gaat. Volgens hen speelt een specifiek eiwitmolecuul, Gas6 genaamd, een cruciale rol.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram

Wat denk jij?

Hoeveel procent van de Vlamingen heeft al psychische problemen gehad?

  • 30%
  • 50%