Autisme: hartcoherentie als hulpmiddel om te ontstressen
In dit artikel
Autisme: hartcoherentie als hulpmiddel om te ontstressen
dossier
Veel mensen met autisme ervaren aanzienlijke stress, slapen moeilijk, voelen angst of ervaren depressie. Ze leven vaak in een constante staat van onrust en onzekerheid. Sommigen kunnen stress niet meer verdragen en vermijden situaties, blijven binnen en komen niet meer in actie. Anderen proberen een tempo bij te houden dat te hoog is voor hen, met het risico op uitputting of burn-out. Er bestaat echter een oplossing om deze innerlijke gejaagdheid te verminderen: een eenvoudige ademhalingstechniek die meetbaar is met behulp van biofeedback. Deze techniek, wetenschappelijk onderbouwd en met de juiste begeleiding, kan aanzienlijke rust brengen. Dit geldt niet alleen voor mensen met autisme, maar ook voor degenen die overprikkeld, moe en uitgeput zijn door het hectische leven.
Lees ook: Hoe vermijd je dat stress ontaardt in een burn-out?
Ademhalingstechnieken voor mensen met autisme
Het is een heilzame techniek, ook voor mensen die gevoelig zijn voor hyperventilatie, angst en paniek, of dreigen in een burn-out terecht te komen. Toch is de benadering anders en bestaat er een specifieke aanpak van hartcoherentie die is speciaal is afgestemd op mensen met autisme. Auticoach Stiene Van den Eynde biedt een Autismevriendelijke Online Hartcoherentietraining aan, maar de training is ook beschikbaar in haar praktijk.
Lees ook: Hartcoherentie: ademhalingstechniek tegen hyperventilatie, angst en stress
Voordelen van hartcoherentie bij autisme
Hartcoherentie wordt als gunstig beschouwd voor mensen met autisme om verschillende redenen.
- Ten eerste richt het zich op het verminderen van overmatige stress en angst, veelvoorkomende uitdagingen bij mensen met autisme. Door het bevorderen van een coherent patroon in het hartritme, helpt hartcoherentie bij het herstellen van de balans in het autonome zenuwstelsel, wat kan leiden tot een gevoel van kalmte en algemeen welzijn.
- Een belangrijk aspect dat bijdraagt aan de effectiviteit ervan is de meetbaarheid. Voor mensen met autisme, die vaak behoefte hebben aan duidelijkheid en structuur, biedt het feit dat hartcoherentie meetbare resultaten oplevert een geruststellend element. De exacte ademhalingstechniek en meetbare resultaten van hartcoherentie kunnen bijdragen aan een gevoel van controle en voorspelbaarheid.
- In vergelijking met meer abstracte benaderingen, zoals meditatie of mindfulness, is hartcoherentie concreet en specifiek. Cliënten kunnen precies zien of ze de techniek correct toepassen, waardoor de onzekerheid en angst die soms gepaard gaat met minder gestructureerde benaderingen, verminderd kan worden.
- Een ander voordeel van hartcoherentie is dat het de communicatie tussen het hart en het brein bevordert, waarbij het signaal wordt gegeven dat er geen reden is voor stress of angst. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid en rust, wat van bijzonder belang is voor mensen met autisme die vaak moeite hebben met het reguleren van hun emotionele toestand.
Lees ook: Disfunctioneel ademen: wat zijn de symptomen van verkeerd ademen?
Hoe kan je zelf met de oefeningen aan de slag?
Hartcoherentieoefeningen richten zich op het beheersen van de ademhaling om een harmonisch patroon in het hartritme te creëren. Hier volgt een eenvoudige beschrijving van een basishartcoherentieoefening die je zelf eens kan uitvoeren. Doe de oefening in het begin wanneer je al rustig bent. In de chaos met focus ritmisch gaan ademen creëert nog meer stress.
- Zithouding: Ga comfortabel zitten met je rug recht, en ontspan je schouders.
- Ademhaling: Adem rustig in door je neus, en adem vervolgens langzaam uit via je mond of neus. Concentreer je op een regelmatige ritmische maar zachte ademhaling. Dus forceer jezelf niet.
- Adem volgens dit ritme: Adem 4 seconden in en 6 seconden uit, herhaal dit 6 keer per minuut.
- Biofeedback: Gebruik eventueel biofeedbackapparatuur om de coherentie van je hartritme te meten. Hiermee kun je zien of je de gewenste hartcoherentie bereikt.
Lees ook: Waarom is ademen door je neus gezonder?
Katrien Geeraerts, auteur van de bestseller rond hartcoherentie (Blijven ademen) heeft samen met Louis Van Nieuland een boek geschreven over deze materie. Zij geeft opleidingen hartcoherentie voor professionals en heeft nu samen met auticoach Stiene Van den Eynde een opleiding op maat gemaakt voor professionals die werken met mensen met autisme. Meer info vind je hier.
|