schimmel en bacteriële infecties

infectieziekten

Vlekziekte of visroos

Vlekziekte of visroos
dossier 14/12/2005

Vlekziekte is een besmettelijke ziekte die vooral bij varkens, maar ook bij pluimvee (kalkoenen...), lammeren, honden, en vissen voorkomt. Een andere naam is trouwens visroos. Ook de mens kan besmet worden.

lees meer »

Q-koorts (Q-fever of Coxiella burnetii )

dossier 30/11/2005

Q-koorts is een zoönose (een ziekte die van dier op mens overgedragen wordt) die zeer besmettelijk is. In diverse landen, waaronder België, wordt de evolutie van Q-koorts sinds enkele jaren van zeer nabij gevolgd omwille van het mogelijke gebruik van Coxiella burnetii in biologische aanslagen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hondsdolheid nadert Belgische grens

nieuws 30/04/2005

In het zuiden van Duitsland is het aantal met hondsdolheid besmette vossen dit jaar opvallend gestegen. Het jongste geval werd ontdekt op 150kilometer van de Belgische en 70kilometer van de Franse grens.

lees meer »

Geen sportdrank bij diarree

nieuws 18/04/2005

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde verscheen een artikel over een 2 maanden oude baby met matige dehydratie, bij wie de huisarts had aanbevolen een sportdrank ( Aquarius ) toe te dienen.

lees meer »

Piek in besmettingen met rotavirus

nieuws 10/03/2005

De laatste weken is er sprake van een piek in besmettingen met het rotavirus. Dit zeer besmettelijke virus treft vooral jonge kindjes van zes maanden tot twee jaar...

lees meer »

Rationeel gebruik van antibiotica

Rationeel gebruik van antibiotica
dossier 2/02/2005

Onnodige toedieningen van antibiotica moet zeker vermeden worden. We kunnen besmet worden door ziekmakende bacteriën die resistent zijn geworden tegen de huidige antibiotica.

lees meer »

Gevaarlijke tuberculose duikt op in Nederland

nieuws 18/03/2004

De multiresistente vorm van tuberculose onstaat als een patiënt met 'gewone' tuberculose niet of niet goed wordt behandeld. Het is voor het eerst dat deze gevaarlijke variant van tuberculose zich in Nederland heeft verspreid.

lees meer »

Wanneer antibiotica na honden- of kattenbeet?

nieuws 29/08/2003

Bij niet-adequate aanpak zou ongeveer 20 procent van de bijtwonden door honden, en 50 procent of meer van de bijtwonden door katten uiteindelijk geïnfecteerd raken. De grootste aandacht dient te worden besteed aan de klassieke aanbevelingen i.v.m. adequate wondverzorging

lees meer »

Mijn verhaal: noodlottige hondebeet

Mijn verhaal: noodlottige hondebeet
mijn verhaal 28/06/2003

Een jaar geleden wordt Kees tijdens een ongelukkige samenloop van omstandigheden gebeten door een van hun honden. Na het lezen van dit verhaal zal je toch een gewaarschuwd iemand zijn!

lees meer »

Pneumokokkenvaccin voor ouderen: beperkte bescherming

nieuws 24/05/2003

Het pneumokokkenvaccin dat in België wordt aanbevolen voor mensen van 60 jaar en ouder, kan wel levensbedreigende invasieve pneumokokkeninfecties met bacteriemie en sepsis (bloedvergiftiging) voorkomen, maar beschermt niet tegen pneumonie (longontsteking),

lees meer »

Nieuw vaccin voor zuigelingen tegen pneumokokken

nieuws 21/05/2003

Pneumokokken zijn op wereldvlak de voornaamste verwekker van ernstige bacteriële infecties bij kinderen. De komst van een nieuw geconjugeerd pneumokokkenvaccin biedt de mogelijkheid om kleine kinderen te beschermen tegen ernstige (invasieve) pneumokokkeninfecties met bloedvergiftiging en tegen hersenvliesontsteking (meningitis).

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram